Stowarzyszenie „Na śliwkowym szlaku” to lokalna grupa, skupiająca 7 małopolskich gmin: Czchów, Gnojnik, Gródek nad Dunajcem, Iwkowa, Laskowa, Lipnica Murowana i Łososina Dolna. Do końca września na terenach tych gmin będą odbywały się imprezy, także kulinarne! Będzie też można spróbować i kupić wiele różnorodnych produktów i potraw.
Śliwkowy szlak wiedzie przez najciekawsze miejsca w gminach, a także przez miejsca związane z owocami i ich przetwórstwem. Gminy wchodzące w skład „Śliwkowego szlaku” mają długą wspólną tradycję uprawy i wykorzystania śliwek. Owocom z tamtego regionu wyjątkowo służy klimat i położenie, śliwki wyrastają smaczne i zdrowe, a spożywane są w bardzo różnej postaci: na surowo, jako dżemy, konfitury, czy też jako susz.
Sprawdźcie przepisy na przetwory, knedle, ciasta i mięsa ze śliwkami! >>>
Szczególnie owoce suszone wyróżniają się smakiem i aromatem, przy wielu gospodarstwach w regionie znajdują się tradycyjne suszarnie opalane twardym bukowym drewnem.
Te ostatnie to słynne „suski sechlońskie” - śliwki odmiany „węgierka” z pestkami poddane procesowi podsuszania i podwędzania. Jej nazwa wywodzi się z miejscowej gwary – „suska” to suszka, podwędzana i suszona śliwka. „Sechlońska” - bo z miejscowości Sechna, w gminie Laskowa.
Więcej informacji na stronie: nasliwkowymszlaku.pl
KamiluŚkaa