Oto kilka cennych informacji o uzdrawiającej mocy orzechów: -jednonienasycone kwasy w orzechach są korzystne dla serca, stabilizują glukozę we krwi i wspomagają zrzucanie nadwagi (oczywiście w rozsądnych ilościach!
Orzechy bowiem nie należą do niskokalorycznych)
-większość orzechów to także bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy (np. orzechy brazylijskie zawierają więcej przeciwutleniaczy, w tym selenu, niż inne produkty) -dla osób nie lubiących ryb: orzechy są jednym z najlepszych, poza rybami, źródłem kwasów omega 3
-orzechy włoskie bogate są w witaminy A, C, E, K, PP i z grupy B, a także w garbniki, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne
– wapń, magnez, fosfor, miedź -Orzechy laskowe zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania)
-również migdały są doskonałym źródłem wit. E, a także wapnia i błonnika ( niespełna 30 g migdałów ma więcej błonnika niż szklanka truskawek)
Orzechy bowiem nie należą do niskokalorycznych)
-większość orzechów to także bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy (np. orzechy brazylijskie zawierają więcej przeciwutleniaczy, w tym selenu, niż inne produkty) -dla osób nie lubiących ryb: orzechy są jednym z najlepszych, poza rybami, źródłem kwasów omega 3
-orzechy włoskie bogate są w witaminy A, C, E, K, PP i z grupy B, a także w garbniki, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne
– wapń, magnez, fosfor, miedź -Orzechy laskowe zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania)
-również migdały są doskonałym źródłem wit. E, a także wapnia i błonnika ( niespełna 30 g migdałów ma więcej błonnika niż szklanka truskawek)