Rosół to zupa numer jeden na polskich stołach.Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsa drobiowego np. indyka, gęsi lub kurczaka.
Zalety szybkowaru
Szybkowar ułatwia znacznie gotowanie. Przede wszystkim skraca czas przygotowywania posiłków o 70%. Dzięki temu, że potrawy krócej są gotowane, to pozostaje w nich więcej witamin i minerałów. Dania z szybkowaru zachowują naturalny smak i aromat.
Jak gotować rosół w szybkowarze?
Aby przygotować rosół w szybkowarze, potrzeba całego kurczaka, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, ziela angielskiego, listka laurowego, soli i zimnej wody.
Zalety szybkowaru
Szybkowar ułatwia znacznie gotowanie. Przede wszystkim skraca czas przygotowywania posiłków o 70%. Dzięki temu, że potrawy krócej są gotowane, to pozostaje w nich więcej witamin i minerałów. Dania z szybkowaru zachowują naturalny smak i aromat.
Jak gotować rosół w szybkowarze?
Aby przygotować rosół w szybkowarze, potrzeba całego kurczaka, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, ziela angielskiego, listka laurowego, soli i zimnej wody.
- Ustaw szybkowar na niskie ciśnienie.
- Por, pietruszkę i listek laurowy zwiąż razem nicią.
- Pociętego kurczaka umieść w szybkowarze i zalej wodą.
- Zagotuj wodę bez zamykania szybkowaru.
- Zredukuj ogień palnika.
- Pojawiające się szumowiny zbieraj na bieżąco łyżką.
- Dodaj sól i pieprz.
- Do kurczaka dodaj warzywa i resztę przypraw.
- Zamknij szczelnie szybkowar.
- Gotuj przez 40 minut.
- Po ugotowaniu przecedź wywar przez sito i dodaj posiekaną pietruszkę.
- Zostaw na kilka minut rosół pod przykryciem, by przeszedł smakiem. Gotowe.