Kulinarny Planet + DOC Film Festival

  • 2

W tym roku na Planet+Doc Festival czeka nas uczta filmowa. Organizatorzy zatroszczyli się o 5 filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kulinarny Planet + DOC Film Festival

PLANETE + DOC Film Festival rozpoczyna się właśnie w Warszawie i Wrocławiu. W stolicy od 11-20 maja odbędą się pokazy około 40 filmów z programu tej edycji. Miłośnicy gotowania też znajdą coś dla siebie. W tym roku wyemitowanych zostanie aż 5 dokumentów.

„Słodkie marzenia Mustafy”

Jednym z filmów o tematyce kulinarnej jest grecki dokument „Słodkie marzenia Mustafy”.

Akcja filmu rozgrywa się w mieście Gaziantep, na wschodzie Turcji. Film wnikliwie opisuje dwa oblicza tego państwa : wschodnie – zeświecczone, wielkomiejskie, europejskie oraz wschodnie – tradycyjne, azjatyckie. Głównym bohaterem jest szesnastoletni chłopiec Mustafa. Marzy on o podróży do Stambułu, otwarciu biznesu a przede wszystkim o wyrwaniu się spod skrzydeł wuja – tyrana. Jak się okazuje nie jest łatwo zostawić rodzinne miasto, przyjaciół i samemu radzić sobie w wielkim mieście.

Film pokazuje życie w Turcji, borykającej się z problemami kulturowymi.

Terminy projekcji:

13 maja 14:00, Kinoteka7

14 maja 16:30, Kinoteka7

15 maja 16:30, Kinoteka7

Królowie słodyczy”

Kolejnym filmem na który warto zabrać miłośników jedzenia, a szczególnie słodyczy to projekcja pt. „Królowie słodyczy”.

Film opowiada o zmaganiach cukierników, przygotowaniach do zawodów, eksperymentów ze składnikami. Ciekawym przeżyciem będzie efekt projektowania cukierniczych rzeźb. Film pokazuje także sam przebieg zawodów , które kończą się rygorystycznym werdyktem sędziów.

Film można obejrzeć:

15 maja 17:00, Kinoteka2

17 maja 13:30, Kinoteka2

„Zapuszkowane marzenia”

Bardzo ciekawym dokumentem całkiem odległym tematem od opisanych powyżej jest film „Zapuszkowane marzenia”.

Dokument ten to historia puszki, w której zamknięto: portugalskie pomidory, polską wołowinę, ukraińską pszenicę i wieprzowinę z Rumunii i Danii – produkty pochodzące z tak odległych od siebie krajów. Puszka ostatecznie trafia do konsumentów w Finlandii. Mało kto zadaje sobie pytanie skąd pochodzą składniki, kto je wyprodukował. Katji Gaurilof zabiera widzów w podróż od Brazylii do Ukrainę – śladami puszki.

Projekcje odbędą się:

11 maja 16:30, Kinoteka7

14 maja 14:30, Kinoteka7

„Sushi. Światowa pułapka”

Osobom, które nie mogą popatrzeć na sushi by nie spróbować, polecamy film „Sushi. Światowa pułapka”.

Film dokumentalny opowiada sushi i konsekwencjach jakie czekają świat, gdy wyginie błękitna odmiana tuńczyka. Dokument to opowieść Marka Halla, który udał się w podróż po kilku kontynentach, by przyjrzeć się fenomenowi sushi. Potrawa ta jest fenomenem aż w 5 różnych krajach. Ciężkie zadaniem okazuje się przekonanie konsumenta, że nigri czy maki smakuje równie dobrze z makrelą, jak z tuńczykiem błękitnopłetwym.

Terminy projekcji:

12 maja 13:00, Luna A

13 maja 12:30, Kinoteka3

„Zmierz się talerzem”

Kolejnym filmem zahaczającym o tematykę kulinarną to „Zmierz się talerzem”.

Film jest plastycznie doskonały. Prezentuje pracę kucharze od strony artystycznej. Głowni bohaterowie to rodzina Brasów, z którą widzowie moją przeżywać pokoleniowe spory. Ojciec zamierza oddać restaurację- która jest od lat w ich rodzinie – synowi. Jak się okazuje nie jest to takie łatwe. Ojciec i syn to dwie twórcze indywidualności, które mają różną koncepcję.

Dokument ten można obejrzeć:

13 maja 12:30, Kinoteka4

15 maja 16:30, Luna B

Więcej informacji na oficjalnej stronie festiwalu planetedocff.pl