Najbardziej lubię tą w sosie własnym zagęszczonym mąka z ogromną ilością cebuli. Pamiętam jak moja Babcia taką robiła i podawała z domowym chlebem. Jeszcze ciepłym:) Niestety wyglądało to danie jak wyglądało, ale nigdy nie odmawiałam porcyjki.
WARTOŚCI: Wątróbka jest ogromnym źródłem tak bardzo potrzebnego nam żelaza , witaminy B12 oraz B9. Idealna dla osób ze skłonnościami do anemii, czy chorobami układu krwionośnego. Wątróbki nie powinno się jadać częściej niż raz w tygodniu, ze względu na zawartość cholesterolu. Nie poleca się także kobietom w ciąży.
PRZECHOWYWANIE: W lodówce można przechowywać 2 dni, ale nie w woreczku foliowym. Najlepiej w papierowej torbie. Ja zazwyczaj kupuję tą hermetycznie zapakowaną.
PRZYGOTOWANIE: Przed przygotowaniem, wątróbkę należy dokładnie oczyścić. Możemy dodatkowo namoczyć na ok godzinkę w mleku, będzie ona miękka. Wątróbkę solimy dopiero po podsmażeniu, dzięki temu nie będzie twarda i gumiasta. Smażymy ok 3-4 minuty z każdej strony, tak aby w środku była różowa a nie brązowa.
SPRAWDZONA RADA: Aby podczas smażenia olej nie pryskał, spokojnie można ułożyć ją na jeszcze niegorącym oleju. Następnie ściągnąć z palnika i przemieszać.
Dania z wątróbka to "tanie dania" i też mogą wyglądać ładnie , zapraszam do moich przepisów.
Wątróbka drobiowa z owocami i otrębami
SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 250 g
jabłko 1 szt
gruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
otręby 2 łyżki
Wątróbkę dokładnie oczyścić. Przepłukać i osuszyć. Można pokroić na kawałki, ja smażę w całości. Jabłko i gruszkę umyć, pokroić w półksiężyce, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać owoce, najpierw jabłka następnie gruszki- gruszki bardzo szybko miękną. Lekko przesmażyć. Ok 1 minuty. Odłożyć na bok. Na pozostałym na patelni maśle, ułożyć wątróbkę, usmażyć z obu stron, u mnie to ok 2 minuty na stronę. Pod koniec posypać solą , pieprzem oraz otrębami. Owoce układać na talerzu, na nich wątróbkę z otrębami. Polać wytworzonym na patelni sosem. Smacznego:)
Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym
SKŁADNIKI:
wątróbka 250 g
sól pieprz do smaku
mąka 3 łyżki
śmietana do zup i sosów 150 ml
serek philadelphia
100 g pieczarki ok 5 szt
olej do smażenia
masło 1 łyżka
pietruszka suszona 1 szczypta
Wątróbkę oczyścić i opłukać, Następnie osuszyć. Obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, ułożyć wątróbkę i usmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na na rozpuszczonym maśle. Dolać śmietanę do zup i sosów oraz serek philadelphia. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać pietruszkę i delikatnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu usmażenia wątróbki. Wątróbkę układać na talerzu i polać przygotowanym sosem. Smacznego:)
Wątróbka na świeżych warzywach z brie
SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 200 g
mąka 1 łyżka
sól pieprz do smaku
olej do smażenia
szpinak świeży 2 garście
pomidory koktajlowe 5 szt
pieczarki 4 szt
ser brie 50 g
sos balsamiczny
Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelnię wlać olej do smażenia i przełożyć wątróbkę (olej nie musi być gorący) oprószyć mąką. Przesmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do wątróbki. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem. Warzywa opłukać. Ze szpinaku oderwać ogonki, ułożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe przeciąż na pół. Ułożyć na szpinaku, dodać wątróbkę wraz z pieczarkami oraz kawałki pokrojonego sera brie. Całość skropić sosem balsamicznym. Smacznego:)
WARTOŚCI: Wątróbka jest ogromnym źródłem tak bardzo potrzebnego nam żelaza , witaminy B12 oraz B9. Idealna dla osób ze skłonnościami do anemii, czy chorobami układu krwionośnego. Wątróbki nie powinno się jadać częściej niż raz w tygodniu, ze względu na zawartość cholesterolu. Nie poleca się także kobietom w ciąży.
PRZECHOWYWANIE: W lodówce można przechowywać 2 dni, ale nie w woreczku foliowym. Najlepiej w papierowej torbie. Ja zazwyczaj kupuję tą hermetycznie zapakowaną.
PRZYGOTOWANIE: Przed przygotowaniem, wątróbkę należy dokładnie oczyścić. Możemy dodatkowo namoczyć na ok godzinkę w mleku, będzie ona miękka. Wątróbkę solimy dopiero po podsmażeniu, dzięki temu nie będzie twarda i gumiasta. Smażymy ok 3-4 minuty z każdej strony, tak aby w środku była różowa a nie brązowa.
SPRAWDZONA RADA: Aby podczas smażenia olej nie pryskał, spokojnie można ułożyć ją na jeszcze niegorącym oleju. Następnie ściągnąć z palnika i przemieszać.
Dania z wątróbka to "tanie dania" i też mogą wyglądać ładnie , zapraszam do moich przepisów.
Wątróbka drobiowa z owocami i otrębami
SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 250 g
jabłko 1 szt
gruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
otręby 2 łyżki
Wątróbkę dokładnie oczyścić. Przepłukać i osuszyć. Można pokroić na kawałki, ja smażę w całości. Jabłko i gruszkę umyć, pokroić w półksiężyce, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać owoce, najpierw jabłka następnie gruszki- gruszki bardzo szybko miękną. Lekko przesmażyć. Ok 1 minuty. Odłożyć na bok. Na pozostałym na patelni maśle, ułożyć wątróbkę, usmażyć z obu stron, u mnie to ok 2 minuty na stronę. Pod koniec posypać solą , pieprzem oraz otrębami. Owoce układać na talerzu, na nich wątróbkę z otrębami. Polać wytworzonym na patelni sosem. Smacznego:)
Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym
SKŁADNIKI:
wątróbka 250 g
sól pieprz do smaku
mąka 3 łyżki
śmietana do zup i sosów 150 ml
serek philadelphia
100 g pieczarki ok 5 szt
olej do smażenia
masło 1 łyżka
pietruszka suszona 1 szczypta
Wątróbkę oczyścić i opłukać, Następnie osuszyć. Obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, ułożyć wątróbkę i usmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na na rozpuszczonym maśle. Dolać śmietanę do zup i sosów oraz serek philadelphia. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać pietruszkę i delikatnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu usmażenia wątróbki. Wątróbkę układać na talerzu i polać przygotowanym sosem. Smacznego:)
Wątróbka na świeżych warzywach z brie
SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 200 g
mąka 1 łyżka
sól pieprz do smaku
olej do smażenia
szpinak świeży 2 garście
pomidory koktajlowe 5 szt
pieczarki 4 szt
ser brie 50 g
sos balsamiczny
Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelnię wlać olej do smażenia i przełożyć wątróbkę (olej nie musi być gorący) oprószyć mąką. Przesmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do wątróbki. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem. Warzywa opłukać. Ze szpinaku oderwać ogonki, ułożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe przeciąż na pół. Ułożyć na szpinaku, dodać wątróbkę wraz z pieczarkami oraz kawałki pokrojonego sera brie. Całość skropić sosem balsamicznym. Smacznego:)