Biała kiełbasa to rodzaj surowej kiełbasy wieprzowej z dodatkiem czosnku oraz majeranku. W polskiej kuchni jest tradycyjnym daniem wielkanocnym już od XVII wieku.
Pieczenie białej kiełbasy w piekarniku bez obsmażania
Jedną z metod na przygotowanie pysznej białej kiełbasy jest jej upieczenie bez wcześniejszego obsmażania. Można to zrobić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Jak upiec białą kiełbasę w marynacie?
Białą kiełbasę można również przyrządzić w wersji pikantnej. Potrzebna jest do tego marynata przygotowana z musztardy, miodu, odrobiny piwa (ewentualnie wina) i oleju. Niezbędnymi przyprawami są majeranek, czerwona papryka, sól oraz zioła prowansalskie.
Pieczenie białej kiełbasy w piekarniku bez obsmażania
Jedną z metod na przygotowanie pysznej białej kiełbasy jest jej upieczenie bez wcześniejszego obsmażania. Można to zrobić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Potrzebnymi składnikami są: surowe laski białej kiełbasy, cebula, czosnek, bulion warzywny, olej i przyprawa do pieczenia wieprzowego mięsa.
- Przed pieczeniem kiełbasę należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cebulę oraz czosnek kroi się w drobne talarki. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej olejem wkłada się białą kiełbasę, którą należy nakłuć w kilku miejscach widelcem i posypać przyprawą do mięsa, ewentualnie czerwoną papryką. Na wierzchu układa się warzywa (czosnek, cebula).
- Potrawę wkłada się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze przez 30 minut. Po upływie tego czasu, kiełbasę należy przewrócić na drugą stronę oraz zalać ją warzywnym bulionem.
- Ostatnim etapem jest ponowne pieczenie potrawy przez 30 minut.
Jak upiec białą kiełbasę w marynacie?
Białą kiełbasę można również przyrządzić w wersji pikantnej. Potrzebna jest do tego marynata przygotowana z musztardy, miodu, odrobiny piwa (ewentualnie wina) i oleju. Niezbędnymi przyprawami są majeranek, czerwona papryka, sól oraz zioła prowansalskie.
- Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą połączyć. Białą kiełbasę umieszcza się w naczyniu (ceramicznym lub żaroodpornym), wysmarowanym olejem. Na kiełbasę wykłada się marynatę, dokładnie ją rozsmarowując.
- Potrawę wkłada się do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut. Aby kiełbaski się lekko przyrumieniły, na ostatnie 2-3 minuty pieczenia piekarnik należy przestawić na funkcję grillowania.