JABŁKA – NASZE SKARBY
Polska to największy w Europie producent i największy na świecie eksporter jabłek. Owoce te od wieków stanowią nasze dobro narodowe, które wykorzystywały w kuchni już nasze prababcie, babcie i mamy! Taki stan rzeczy to wspaniała okazja do spożywania ich w większych ilościach, szczególnie w okrasie jesienno – zimowym, kiedy nie brakuje ich na bazarkach i w okolicznych sklepach!
Te wszystkim znane owoce, poza fantastycznym smakiem, kryją w sobie bogactwo cennych witamin oraz mikroelementów. Jedzone codziennie korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, wygląd naszej cery oraz samopoczucie!
Zawarte w ich składzie pektyny, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe toksyny i metale ciężkie. Dobroczynne właściwości wykazuje także błonnik, dzięki któremu możemy pozbyć się uciążliwych zaprać i usprawnić metabolizm.
Zdjęcia: Fotolia
PIECZONE JABŁUSZKO
Jabłka poddane obróbce cieplnej, podobnie jak owoce surowe staną się doskonałym źródłem witamin. Jak je przygotować by były wartościowe i zagrzały w chłodny czas?
Sposobem na rozgrzanie po długim spacerze będą bez wątpienia upieczone lub zaparzone jabłka! Smakołyki te są proste w przygotowaniu i staną się idealnym deserem dla małych dzieci i mam karmiących piersią – są one bowiem słodkie, łatwostrawne i rzadko uczulają!
Do tego deseru najlepiej wykorzystać nasze rodzime odmiany jabłek takie jak Delikates lub Ligol, które charakteryzują się kruchością, delikatnością oraz kremowym miąższem! Przed ich upieczeniem należy je dokładnie umyć i wydążyć gniazdo nasienne, a następnie posypać solidną warstwą cukru lub nasmarować masłem. Ułożone na blaszce, trzeba piec ok. 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy po tym czasie z łatwością wbijemy widelec w ich miąższ, będzie to oznaka że są gotowe do spożycia!
JESZCZE PYSZNIEJSZE!
Jeśli nie zadowala Was powyższa wersja pieczonych jabłek, śmiało wzbogaćcie ich wnętrze o rodzynki, migdały, orzechy, miód, dżem, żurawinę, budyń, lody, laskę wanilii czy aromatyczny cynamon i goździki!
Wybrane przez siebie jabłka, można ciekawie przyozdobić, co zachęci do ich zjedzenia szczególnie najmłodszych domowników. Świetnym rozwiązaniem okażą się np. kapelusze stworzone z górnej części jabłek( należy odciąć je jeszcze przed wydrążeniem owoców), wstążki lub krateczka z ciasta francuskiego, ciasta kruchego, ale również samodzielnie przygotowane bezy!
Upieczone, pełne aromatu jabłka zjadać możecie bezpośrednio po wyjęciu ich z piekarnika, ale przy pomocy tych wspaniałych owoców przygotujecie też ciekawe dania główne! Tak upieczone jabłka staną się bowiem znakomitym dodatkiem do mięs, pieczeni, makaronu czy ryżu!
NASZE PROPOZYCJE PIECZONYCH JABŁEK
Jabłka są owocami, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie. Możecie je wykorzystywać zarówno w tradycyjnych przepisach jak i eksperymentować na wielorakie sposoby. W naszym dziale na te owoce znajdziecie mnóstwo inspirujących i zaskakujących pomysłów. Musicie sprawdzić sami!
Zdjęcie: Fotolia
Nie możemy nie wspomnieć o przepisie na fantastyczne pieczone jabłka z niespodzianką. Zdradzimy Wam, że pod chrupiącą warstwą ciasta francuskiego znajdziecie kawałki czekolady, pyszne rodzynki oraz cynamon!
Mroźne listopadowe i grudniowe wieczory to doskonały czas by na swój stół zaserwować jabłka pieczone pod cytrynową bezą! Smakołyk ten dzięki nucie cytryny wprawi nas w zbliżający się świąteczny nastrój, a dodatkowo doda cennych witamin!
Aromatyczny zapach pieczonych jabłek, unoszący się w całym domu to wspaniały aspekt jesiennych wieczorów. Zapoznajcie się z naszymi sprawdzonymi sposobami na pieczone jabłka podane w ciekawej oprawie!
Polska to największy w Europie producent i największy na świecie eksporter jabłek. Owoce te od wieków stanowią nasze dobro narodowe, które wykorzystywały w kuchni już nasze prababcie, babcie i mamy! Taki stan rzeczy to wspaniała okazja do spożywania ich w większych ilościach, szczególnie w okrasie jesienno – zimowym, kiedy nie brakuje ich na bazarkach i w okolicznych sklepach!
Te wszystkim znane owoce, poza fantastycznym smakiem, kryją w sobie bogactwo cennych witamin oraz mikroelementów. Jedzone codziennie korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, wygląd naszej cery oraz samopoczucie!
Zawarte w ich składzie pektyny, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe toksyny i metale ciężkie. Dobroczynne właściwości wykazuje także błonnik, dzięki któremu możemy pozbyć się uciążliwych zaprać i usprawnić metabolizm.
Zdjęcia: Fotolia
PIECZONE JABŁUSZKO
Jabłka poddane obróbce cieplnej, podobnie jak owoce surowe staną się doskonałym źródłem witamin. Jak je przygotować by były wartościowe i zagrzały w chłodny czas?
Sposobem na rozgrzanie po długim spacerze będą bez wątpienia upieczone lub zaparzone jabłka! Smakołyki te są proste w przygotowaniu i staną się idealnym deserem dla małych dzieci i mam karmiących piersią – są one bowiem słodkie, łatwostrawne i rzadko uczulają!
Do tego deseru najlepiej wykorzystać nasze rodzime odmiany jabłek takie jak Delikates lub Ligol, które charakteryzują się kruchością, delikatnością oraz kremowym miąższem! Przed ich upieczeniem należy je dokładnie umyć i wydążyć gniazdo nasienne, a następnie posypać solidną warstwą cukru lub nasmarować masłem. Ułożone na blaszce, trzeba piec ok. 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy po tym czasie z łatwością wbijemy widelec w ich miąższ, będzie to oznaka że są gotowe do spożycia!
JESZCZE PYSZNIEJSZE!
Jeśli nie zadowala Was powyższa wersja pieczonych jabłek, śmiało wzbogaćcie ich wnętrze o rodzynki, migdały, orzechy, miód, dżem, żurawinę, budyń, lody, laskę wanilii czy aromatyczny cynamon i goździki!
Wybrane przez siebie jabłka, można ciekawie przyozdobić, co zachęci do ich zjedzenia szczególnie najmłodszych domowników. Świetnym rozwiązaniem okażą się np. kapelusze stworzone z górnej części jabłek( należy odciąć je jeszcze przed wydrążeniem owoców), wstążki lub krateczka z ciasta francuskiego, ciasta kruchego, ale również samodzielnie przygotowane bezy!
Upieczone, pełne aromatu jabłka zjadać możecie bezpośrednio po wyjęciu ich z piekarnika, ale przy pomocy tych wspaniałych owoców przygotujecie też ciekawe dania główne! Tak upieczone jabłka staną się bowiem znakomitym dodatkiem do mięs, pieczeni, makaronu czy ryżu!
NASZE PROPOZYCJE PIECZONYCH JABŁEK
Jabłka są owocami, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie. Możecie je wykorzystywać zarówno w tradycyjnych przepisach jak i eksperymentować na wielorakie sposoby. W naszym dziale na te owoce znajdziecie mnóstwo inspirujących i zaskakujących pomysłów. Musicie sprawdzić sami!
Zdjęcie: Fotolia
Nie możemy nie wspomnieć o przepisie na fantastyczne pieczone jabłka z niespodzianką. Zdradzimy Wam, że pod chrupiącą warstwą ciasta francuskiego znajdziecie kawałki czekolady, pyszne rodzynki oraz cynamon!
Mroźne listopadowe i grudniowe wieczory to doskonały czas by na swój stół zaserwować jabłka pieczone pod cytrynową bezą! Smakołyk ten dzięki nucie cytryny wprawi nas w zbliżający się świąteczny nastrój, a dodatkowo doda cennych witamin!
Aromatyczny zapach pieczonych jabłek, unoszący się w całym domu to wspaniały aspekt jesiennych wieczorów. Zapoznajcie się z naszymi sprawdzonymi sposobami na pieczone jabłka podane w ciekawej oprawie!
karola25
LauraLaura
weronikaS