Jak zrobić sosy do pizzy?

Sosy do pizzy przygotowuje się ze świeżych pomidorów, koncentratu lub przecieru z przyprawami. Rozwałkowane ciasto drożdżowe smarowane jest dobrze doprawionym sosem sosem, posypywane startym serem, ziołami i pieczone.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sosy do pizzy?
fot. Fotolia
Ważnym elementem każdej pizzy jest nakładany na spód sos. Można stosować tradycyjny pomidorowy lub eksperymentować i dobierać go do wybranych dodatków mięsnych i warzywnych.

Jak zrobić sos pomidorowy?

Sos powstaje na bazie pomidorów i ziół.
  • W zależności od ilości posiadanego czasu można użyć najbardziej pracochłonnych świeżych pomidorów lub zdecydować się na pomidory z puszki, koncentrat lub przecier.
  • Pozostałe składniki to oliwa, cukier, sól i świeże albo suszone aromatyczne przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek i majeranek.
  • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z użyciem łyżki lub blendera.
  • W przypadku świeżych pomidorów należy je obrać i pokroić a następnie całość dusić i na koniec przetrzeć na sitku.
  • Osoby lubiące ostre potrawy mogą do sosu dodać posiekaną papryczkę chili lub kilka kropel tabasco.

Jak zrobić sos czosnkowy?

Czosnkowy sos do pizzy powstaje natomiast ze śmietany/gęstego jogurtu, majonezu, rozgniecionych ząbków czosnku i wybranych ziół (np. natka pietruszki). Składniki dokładnie mieszamy lub blendujemy.

Inne sosy

W zależności od gustów i upodobań przygotowując domową pizzę można eksperymentować z sosami na spód pizzy i z dipami, które nakładamy na wierzch i które podkręcają smak użytych składników. Sos śmietanowy dobrze komponuje się z pizzą ze szpinakiem, kozim serem lub fetą natomiast musztardowy pasuje do kiełbasy wiejskiej, boczku i kiszonych lub konserwowanych ogórków. Sos marinara (gotowane pomidory, cebula i czosnek) jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy. Można użyć także bardziej egzotycznych sosów, które zwykle stosujemy do innych potraw, np. sosu curry, guacamole (główne składniki to awokado, limonka, sól i pieprz), bolognese czy pesto na bazie zblendowanej bazylii, orzeszków pinii i parmezanu.