Wgryzamy się w książki - czekolada i słodycze

  • 5

Recenzujemy najlepsze książki wraz z Books for Cooks i testujemy przepisy - w pierwszej odsłonie cyklu na warsztat bierzemy książki o czekoladzie i słodyczach. Mamy też konkurs!

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wgryzamy się w książki - czekolada i słodycze
Kochamy gotować i jeść, ale uwielbiamy też czytać - wszystkie te pasje łączą w sobie książki kucharskie i to właśnie z miłości do nich zrodził się pomysł na ten cykl.

"Wgryzamy się" w książki kucharskie - wraz z Laurą Osęką, właścicielką księgarni kulinarnej Books for Cooks, która o książkach kucharskich wie prawie wszystko, oraz z Wami - testujemy przepisy i sprawdzamy jak cierpliwy jest papier i czy z przepisów rzeczywiście powstają dania, które widać na zdjęciach.

Dzisiaj - czekolada i słodycze, które uwielbiamy przecież przez cały rok! Na tapetę wzięliśmy 5 książek - 2 pozycje po polsku i 3 w języku angielskim.

Czemu sięgneliśmy po aż tyle książek anglojęzycznych? Obejrzyjcie videorecenzje Laury, a zdacie sobie sprawę, że rynek anglojęzycznych książek kulinarnych wielokrotnie przewyższa nasz rodzimy - książek wydawanych jest wielokrotnie więcej, na przeróżne tematy, a wiele z nich to pozycje doskonałe, które otwierają drzwi do pięknych kulinarnych światów!

To nie tylko książki kucharskie, ale też albumy pełne pięknych zdjęć.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/07/02/13238.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/06/05/13263.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/06/05/13251.jpg https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/05/29/13248.jpg https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/05/29/13245.jpg

Książki, które wybraliśmy do recenzji wraz z Laurą Osęką z księgarni kulinarnej Books For Cooks to:

1) White Plate: Słodkie Eliza Mórawska
2) Small Plates and Sweet Treats: My Family's Journey to Gluten-Free Cooking Aran Goyoaga.
3) Gü Chocolate Cookbook
4) Green & Black's Ultimate: Chocolate Recipes: The New Collectio Micah Carr-Hill
5) Czekolada Carla Bardi

Wybierając najlepszą książkę kulinarną z czekoladą i słodyczami w roli głównej najlepiej kierować się poradami eksperta, dlatego właśnie Laura Osęka zrecenzowała specjalnie dla Was 5 pozycji, a doświadczeni w kulinarnych bojach użytkownicy gotujmy przetestowali przepisy!

Recenzja video książki "White Plate: Słodkie" i jeden z przepisów przetesowany przez czekoladkę_m

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/07/02/13239.jpg

Na pierwszy ogień idzie książka Elizy Mórawskiej "White Plate: Słodkie". Obejrzyjcie video recenzję i zapoznajcie się z testem przepisu "najpopularniejszej polskiej blogerki kulinarnej" - wgryzamy się w "White Plate:Słodkie" >>>

Recenzja video książki "Small Plates & Sweet Treats" i jeden z przepisów przetestowany przez Cris

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/06/05/13264.jpg

"Small Plates & Sweet Treats" to książka nieszablonowa - pięknie wydana, z rewelacyjnymi zdjęciami zawiera przepisy na dania bezglutenowe, w tym wiele wypieków i słodkości. Co o niej sądzi Laura i jaki przepis przetestowała Cris?

Recenzja video książki "Gü Chocolate Cookbook" i jeden z przepisów przetestowany przez Netkę

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/06/05/13252.jpg

W "Gü Chocolate Cookbook" bohaterka jest tylko jedna, ale ma wiele twarzy. W tej książce o bajecznych, wywołujących ślinotok zdjęciach znajdziecie przepisy na czekoladowe pyszności. Czy warto? Obejrzyjcie recenzję i zapoznajcie się z przepisem na czekoladowy suflet Netki.

Recenzja video książki "Green & Blacks Ultimate Chocolate Recipes" i jeden z przepisów przetestowany przez 2milutką

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/05/29/13249.jpg

"Green & Blacks Ultimate Chocolate Recipes" to kolejna pozycja anglojęzyczna, która zawiera wyselekcjonowane przepisy na czekoladowe ciasta, ciastka, desery i nie tylko. 2milutka przetestowała przepis na czekoladowe chipsy, a Laura Osęka zrecenzowała książkę.

Recenzja video książki "Czekolada" Carly Bardi i jeden z przepisów przetestowany przez MonikęT83

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/05/29/13246.jpg

"Czekolada" Carly Bardi przysporzyła MoniceT83 sporo pracy - przepis na pudding zawierał pewne nieścisłości. Czy mimo to książka warta jest zakupu? Przekonajcie się sami!

Werdykt i konkurs!

Nas nie opuszcza apetyt na czekoladę - czy to wiosną czy w pełni lata. Książki z czekoladą i słodyczami w roli głównej pozwalają cieszyć się nią cały rok - w przeróżnych wariantach.

Która książka z tu recenzowanych jest naszym zdaniem najlepsza? Jeżeli chodzi o pozycję stricte czekoladową to trudno przejść obok "Gü Chocolate Cookbook", która naszym zdaniem jest prawdziwą Biblią czekolady - zdjęcia, jakość i różnorodność przepisów, ogólny styl książki sprawiają, że będzie ona rzadkim gościem na półce, a bardziej przydatną pomocą w kuchni.

Jeżeli jednak brać pod uwagę książki nie w całości z czekoladowych przepisów złożone, to "Small Plates & Sweet Treats" jest pozycją praktycznie doskonałą, która odkrywa zupełnie nowy świat i całe spektrum bezglutenowych przepisów.

W naszym konkursie "Czekolada w pełnym słońcu" możecie wygrać obydwie najlepsze naszym zdaniem pozycje - "Small Plates & Sweet Treats" oraz "Gu Chocolate Cookbook". Zadanie konkursowe? Zamieścić czekoladowy przepis, którym możemy się cieszyć w upalne dni - czy to na czekoladowy, zimny koktajl, lody czy też drink o czekoladowej nucie - niech ogranicza Was tylko wyobraźnia! Powodzenia!

Więcej o konkursie dowiecie się tutaj >>>

Laura Osęka jest właścicielką księgarni kulinarnej Books For Cooks, w której znajdziecie najciekawsze pozycje książkowe o gotowaniu, kuchni i jedzeniu - w tym wszystkie recenzowane.