Nawet najlepszym kucharzom ktoś musiał kiedyś dać szansę rozwoju, zapewnić warunki i produkty, dzięki którym wypłynąć mogą na szersze kulinarne wody. Projekt „Dzień z Podravką” to właśnie taka szansa dla młodych zdolnych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju, w której i gotujmy.pl ma swój skromny udział.
Relacje z kończącej się 6 marca drugiej edycji konkursu mogliście śledzić na naszej stronie, gotujmy.pl objęło bowiem patronat nad wydarzeniem i kibicowało uczestnikom w każdej z siedmiu rozsianych na terenie całego kraju.
6 marca w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbędzie się wielki finał drugiej edycji. Najlepsze potrawy wyłaniać będzie jury z przedstawicielem gotujmy.pl w składzie. Na portalu pojawi się też relacja i najlepsze przepisy z finału.
Celem drugiej edycji projektu było otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, iż piękne użyteczne przedmioty ułatwiające pracę w kuchni mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie.
Projekt adresowany był do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych oraz lokalnego środowiska gastronomicznego. Budził powszechne zainteresowanie w ich bezpośrednim otoczeniu – wśród kolegów i rodziców. Pokazy i warsztaty kulinarne były również ważnym wydarzeniem dla społeczności lokalnej i mediów. Szczególnie w tych mniejszych ośrodkach, w których jest ograniczony praktyczny dostęp do nowości kulinarnych.
W Wielkim Finale wezmą udział następujące drużyny:
Z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu
Kasia Berlińska,
Klaudia Marciniak,
Sebastian Dzierzgwa
Z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach.
Justyna Lisik
Bożena Rąpała
Kinga Kiełbasa
Z Zespołu Szkół Nr 1 im. S. J. Cezaka w Zgierzu
Magdalena Jaborska
Damian Józwiak
Kacper Wasiak
Z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie
Agata Bilska
Monika Jahołkowska
Patrycja Kaźmierczak
Z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie
Krzysztof Wisełka
Daniel Otlik
Krzysztof Kożdoń
Z Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku
Natalia Grudna,
Kaja Wochowska,
Anna Śniegowska
Z Zespołu Szkół i Placówek Zawodowych w Kościelcu nad Dunajcem
Paulina Ziętasz
Aneta Bednarczyk
Kinga Potaśnik
Podczas konkursu zostanie wyłoniona zwycięska drużyna i najlepszy kucharz II edycji. Zostanie także nagrodzony autorski scenariusz lekcji stworzony przez nauczycieli koordynatorów oraz wyróżniona nagrodą szkoła najaktywniejsza na Facebooku.
Liczne nagrody w konkursie ufundowała firma Podravka Polska i Fackelmann Polska.
Relacje z kończącej się 6 marca drugiej edycji konkursu mogliście śledzić na naszej stronie, gotujmy.pl objęło bowiem patronat nad wydarzeniem i kibicowało uczestnikom w każdej z siedmiu rozsianych na terenie całego kraju.
6 marca w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbędzie się wielki finał drugiej edycji. Najlepsze potrawy wyłaniać będzie jury z przedstawicielem gotujmy.pl w składzie. Na portalu pojawi się też relacja i najlepsze przepisy z finału.
Celem drugiej edycji projektu było otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, iż piękne użyteczne przedmioty ułatwiające pracę w kuchni mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie.
Projekt adresowany był do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych oraz lokalnego środowiska gastronomicznego. Budził powszechne zainteresowanie w ich bezpośrednim otoczeniu – wśród kolegów i rodziców. Pokazy i warsztaty kulinarne były również ważnym wydarzeniem dla społeczności lokalnej i mediów. Szczególnie w tych mniejszych ośrodkach, w których jest ograniczony praktyczny dostęp do nowości kulinarnych.
W Wielkim Finale wezmą udział następujące drużyny:
Z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu
Kasia Berlińska,
Klaudia Marciniak,
Sebastian Dzierzgwa
Z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach.
Justyna Lisik
Bożena Rąpała
Kinga Kiełbasa
Z Zespołu Szkół Nr 1 im. S. J. Cezaka w Zgierzu
Magdalena Jaborska
Damian Józwiak
Kacper Wasiak
Z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie
Agata Bilska
Monika Jahołkowska
Patrycja Kaźmierczak
Z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie
Krzysztof Wisełka
Daniel Otlik
Krzysztof Kożdoń
Z Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku
Natalia Grudna,
Kaja Wochowska,
Anna Śniegowska
Z Zespołu Szkół i Placówek Zawodowych w Kościelcu nad Dunajcem
Paulina Ziętasz
Aneta Bednarczyk
Kinga Potaśnik
Podczas konkursu zostanie wyłoniona zwycięska drużyna i najlepszy kucharz II edycji. Zostanie także nagrodzony autorski scenariusz lekcji stworzony przez nauczycieli koordynatorów oraz wyróżniona nagrodą szkoła najaktywniejsza na Facebooku.
Liczne nagrody w konkursie ufundowała firma Podravka Polska i Fackelmann Polska.
-Natka-
Super, że Gotujmy ma w tym wydarzeniu także swój wkład.
Życzę powodzenia i czekam z niecierpliwością na przepisy i zdjęcia przygotowanych przez uczestników dań. :)
kołczu
Będziemy tam z kamerą - czekajcie na relację video :)
-Natka- napisał(a):