Wielki Finał II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką”

  • 2

Już 6 marca 2013 roku w Warszawie odbędzie się finał II edycji konkursu ”Dzień z Podravką”. My też tam będziemy odkrywać kulinarne talenty przyszłych mistrzów kuchni!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wielki Finał II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką”
Nawet najlepszym kucharzom ktoś musiał kiedyś dać szansę rozwoju, zapewnić warunki i produkty, dzięki którym wypłynąć mogą na szersze kulinarne wody. Projekt „Dzień z Podravką” to właśnie taka szansa dla młodych zdolnych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju, w której i gotujmy.pl ma swój skromny udział.

Relacje z kończącej się 6 marca drugiej edycji konkursu mogliście śledzić na naszej stronie, gotujmy.pl objęło bowiem patronat nad wydarzeniem i kibicowało uczestnikom w każdej z siedmiu rozsianych na terenie całego kraju.

6 marca w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbędzie się wielki finał drugiej edycji.
Najlepsze potrawy wyłaniać będzie jury z przedstawicielem gotujmy.pl w składzie. Na portalu pojawi się też relacja i najlepsze przepisy z finału.

Celem drugiej edycji projektu było otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, iż piękne użyteczne przedmioty ułatwiające pracę w kuchni mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie.

Projekt adresowany był do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych oraz lokalnego środowiska gastronomicznego. Budził powszechne zainteresowanie w ich bezpośrednim otoczeniu – wśród kolegów i rodziców. Pokazy i warsztaty kulinarne były również ważnym wydarzeniem dla społeczności lokalnej i mediów. Szczególnie w tych mniejszych ośrodkach, w których jest ograniczony praktyczny dostęp do nowości kulinarnych.

W Wielkim Finale wezmą udział następujące drużyny:

Z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu

Kasia Berlińska,
Klaudia Marciniak,
Sebastian Dzierzgwa



Z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach.

Justyna Lisik
Bożena Rąpała
Kinga Kiełbasa



Z Zespołu Szkół Nr 1 im. S. J. Cezaka w Zgierzu

Magdalena Jaborska
Damian Józwiak
Kacper Wasiak



Z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie

Agata Bilska
Monika Jahołkowska
Patrycja Kaźmierczak



Z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie

Krzysztof Wisełka
Daniel Otlik
Krzysztof Kożdoń



Z Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku

Natalia Grudna,
Kaja Wochowska,
Anna Śniegowska



Z Zespołu Szkół i Placówek Zawodowych w Kościelcu nad Dunajcem

Paulina Ziętasz
Aneta Bednarczyk
Kinga Potaśnik



Podczas konkursu zostanie wyłoniona zwycięska drużyna i najlepszy kucharz II edycji. Zostanie także nagrodzony autorski scenariusz lekcji stworzony przez nauczycieli koordynatorów oraz wyróżniona nagrodą szkoła najaktywniejsza na Facebooku.

Liczne nagrody w konkursie ufundowała firma Podravka Polska i Fackelmann Polska.