Co roku każdy z nas mniej więcej wie co zastanie na wigilijnym stole. Polska tradycja obliguje nas do przygotowania dwunastu potraw. Są domy, w których bardzo skrupulatnie podchodzi się do tego zwyczaju, a są też takie, które wybierają z całej dwunastki tylko potrawy najbardziej charakterystyczne. Z pewnością na niejednym stole zagości karp, zupa grzybowa albo barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, pierogi, makowiec, śledzie i kompot z suszu. Czy wiesz jednak jakie kulinarne tradycje kultywuje się w innych krajach?
Szwecja
Podczas Wigilii w Szwecji tradycyjnie jada się potrawy z wieprzowiny, a także pieczone żeberka, pasztet czy kiełbasę. Na stole nie może zabraknąć ryb, popularny jest łosoś, śledzie i suszony lutfisk. Wszyscy najbardziej czekają na pieczoną i panierowaną szynkę podawaną z brukselką. Wśród świątecznych deserów szwedzkich pierwsze skrzypce gra ryż na mleku z cynamonem.
Włochy
Wigilijnym przysmakiem we Włoszech są owoce morza, w tym węgorze, dorsze i ośmiornice. Pierwszego dnia świąt serwuje się rosół z dodatkiem tortellini z różnymi nadzieniami oraz danie z makaronem lub drób, np. pieczonego indyka. Z bożonarodzeniowych słodyczy Włosi szczególnie upodobali sobie drożdżową babkę z bakaliami, zwaną Panettone i podawaną z kremowym serkiem mascarpone.
Czechy
Czesi, podobnie jak Polacy, w czasie Wigilii poszczą. Jedzą głównie karpia oraz zupę rybną. Popularnym przysmakiem jest również sałatka warzywna, a także zapiekana w piekarniku kasza pęczak z grzybami i przyprawami. Tradycyjnym czeskim daniem podczas Wigilii są suszone owoce wymieszane z orzechami.
Hiszpania
Na świątecznym stole w Hiszpanii znajdziemy nie tylko ryby, ale i sporo innego rodzaju mięsa. Przygotowuje się owoce morza na zimno i suszoną szynkę. Daniem głównym jest rosół oraz jagnięcina, wieprzowina lub drób. Wśród słodyczy króluje nugat z miodem i migdałami zwany turrón, kruche ciasteczka migdałowe oraz ciasto Trzech Króli.
Stany Zjednoczone
Podstawowym daniem wigilijnym w USA jest faszerowany pieczony indyk z sosem borówkowym. Jada się także sałatki i zapiekaną fasolę, a na słodko – puszysty sernik. Tradycyjnym koktajlem popijanym w czasie Bożego Narodzenia jest eggnog na bazie ubitych jajek, cukru i mleka z dodatkiem jakiegoś alkoholu, np. rumu lub koniaku.
Meksyk
Podobnie jak w innych krajach Meksykanie podczas świąt jedzą ryby, pieczonego indyka, wieprzowinę i zapiekanki z fasoli. Oryginalną meksykańską potrawą świąteczną jest Eschalada de Noche Buena, sałatka składająca się m.in. z ananasa, buraków, jabłek, bananów, nasion granatu, trzciny cukrowej i majonezu.
Grecja
Na greckim stole podczas Wigilii obowiązkowo musi znaleźć się chleb Chrystusowy, czyli christopsomo z dodatkiem orzechów, delikatnego masła i pachnących przypraw, takich jak cynamon czy goździki. Poza tym w Grecji podczas Bożego Narodzenia jada się dużo mięsa, głównie wieprzowinę.
Szwecja
Podczas Wigilii w Szwecji tradycyjnie jada się potrawy z wieprzowiny, a także pieczone żeberka, pasztet czy kiełbasę. Na stole nie może zabraknąć ryb, popularny jest łosoś, śledzie i suszony lutfisk. Wszyscy najbardziej czekają na pieczoną i panierowaną szynkę podawaną z brukselką. Wśród świątecznych deserów szwedzkich pierwsze skrzypce gra ryż na mleku z cynamonem.
Włochy
Wigilijnym przysmakiem we Włoszech są owoce morza, w tym węgorze, dorsze i ośmiornice. Pierwszego dnia świąt serwuje się rosół z dodatkiem tortellini z różnymi nadzieniami oraz danie z makaronem lub drób, np. pieczonego indyka. Z bożonarodzeniowych słodyczy Włosi szczególnie upodobali sobie drożdżową babkę z bakaliami, zwaną Panettone i podawaną z kremowym serkiem mascarpone.
Czechy
Czesi, podobnie jak Polacy, w czasie Wigilii poszczą. Jedzą głównie karpia oraz zupę rybną. Popularnym przysmakiem jest również sałatka warzywna, a także zapiekana w piekarniku kasza pęczak z grzybami i przyprawami. Tradycyjnym czeskim daniem podczas Wigilii są suszone owoce wymieszane z orzechami.
Hiszpania
Na świątecznym stole w Hiszpanii znajdziemy nie tylko ryby, ale i sporo innego rodzaju mięsa. Przygotowuje się owoce morza na zimno i suszoną szynkę. Daniem głównym jest rosół oraz jagnięcina, wieprzowina lub drób. Wśród słodyczy króluje nugat z miodem i migdałami zwany turrón, kruche ciasteczka migdałowe oraz ciasto Trzech Króli.
Stany Zjednoczone
Podstawowym daniem wigilijnym w USA jest faszerowany pieczony indyk z sosem borówkowym. Jada się także sałatki i zapiekaną fasolę, a na słodko – puszysty sernik. Tradycyjnym koktajlem popijanym w czasie Bożego Narodzenia jest eggnog na bazie ubitych jajek, cukru i mleka z dodatkiem jakiegoś alkoholu, np. rumu lub koniaku.
Meksyk
Podobnie jak w innych krajach Meksykanie podczas świąt jedzą ryby, pieczonego indyka, wieprzowinę i zapiekanki z fasoli. Oryginalną meksykańską potrawą świąteczną jest Eschalada de Noche Buena, sałatka składająca się m.in. z ananasa, buraków, jabłek, bananów, nasion granatu, trzciny cukrowej i majonezu.
Grecja
Na greckim stole podczas Wigilii obowiązkowo musi znaleźć się chleb Chrystusowy, czyli christopsomo z dodatkiem orzechów, delikatnego masła i pachnących przypraw, takich jak cynamon czy goździki. Poza tym w Grecji podczas Bożego Narodzenia jada się dużo mięsa, głównie wieprzowinę.