Witaminy w wegetariańskiej diecie

Jedne znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, inne w roślinnych. Które z nich zawierają najwięcej witamin?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Witaminy w wegetariańskiej diecie
Wiele osób uważa, że dieta wegetariańska nie jest dobrym sposobem odżywiania. Niektórzy uważają, że eliminacja mięsa z menu może spowodować wiele chorób, jak chociażby anemię. Mało kto jednak wie, że odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska nie zagraża zdrowiu. Zanim jednak zdecydujemy się na zmianę sposobu odżywiania – warto dowiedzieć się w jakich produktach znajduje się najwięcej składników odżywczych, w tym ważnych dla zdrowia witamin.
 
Witamina A
Przede wszystkim należy wiedzieć, że witamina A zawarta jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, w pokarmie roślinnym znajduje się natomiast prowitamina A (karoten). Co ciekawe, masło czy żółtka jajek zawierają i witaminę A i karoten. Niektórzy mogliby zatem stwierdzić, że rezygnacja z mięsa pozbawia organizm witaminy A. Nic bardziej mylnego. Otóż po dostaniu się do przewodu pokarmowego karoten, przy pomocy kwasów tłuszczowych, przekształcany jest w witaminę A.
 
Oto produkty zawierające:
  • witaminę A: szpinak, jarmuż, boćwina, białko i żółtko jajka, masło;
  • karoten: marchew, owoce dzikiej róży, wiśnie, jagody, masło, morele.
 
Witamina B
Za idealne źródło tej witaminy uznaje się mleko. Oto pozostałe produkty, w których znajdziemy witaminę B:
  • owoce: śliwki, brzoskwinie, gruszki, morele, maliny, grejpfruty, banany, jabłka
  • warzywa: sałata, kapusta, brukselka, kalafior, groch, szpinak, rzeżucha, fasola, marchew, soja, papryka
  • zboża: ryż, owies, jęczmień, pszenica, kukurydza, żyto, drożdże
  • produkty odzwierzęce: mleko, jajka.
 
Witamina C
W grupie produktów pochodzenia zwierzęcego, najwięcej tej witaminy jest w wątróbkach, w pozostałych zaś obserwuje się raczej jej niedobór. Śladowe ilości wit. C znajdziemy też w kaszach, chlebie, wyrobach cukierniczych. Gdzie zatem znajdziemy dużo tej niezbędnej witaminy? Przede wszystkim w czarnej porzeczce, kiełkach, owocach dzikiej róży, brokułach, kalafiorze, czerwonej kapuście, szpinaku, boćwinie, kalarepie czy też rzodkiewce. Ponadto zawierają ją cytryny, pomarańcze, grejpfruty, rzepa, cebula, truskawki, fasola, pory oraz mniszek lekarski. 
 
Witamina D
Zawierają jajka, mleko oraz masło. Osoby, które nie chcą jednak jeść wspominanych produktów, mogą wzbogacić swoją dietę o zarodki zbożowe (np. pszenne), zielone liście (sałatę, szpinak) lub drożdże. Znajduje się w nich prowitamina D, która w organizmie przekształca się w normalną witaminę pod wpływem promieni słonecznych.
 
Witamina E
Znajdziesz ją kapuście, sałacie, zarodkach (pszennych, kukurydzy), jak również w liściach pokrzywy, rzeżusze, grochu, ziarnach zbóż i olejach (sojowym, arachidowym).
 
Witamina K
Bogate w nią są listki pokrzywy, zielona kapusta, szpinak, jarmuż. Jest ona niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.