Zupy na wywarach!

Tutaj dowiecie się jak i z czego przygotować dobry wywar.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupy na wywarach!
Najczęściej stosuje się obecnie wywar z włoszczyzny. Kupuje się więc gotową porcję włoszczyzny, obiera ją, myje, zalewa wodą i gotuje. Zupa będzie lepsza, jeśli do włoszczyzny dodamy kości lub mięsa. Czasem wkładamy też grzybki suszone oraz cebulę. Dopiero na takim wywarze sporządza się zupę, dodając główny składnik jak np. pory (na zupę z porów), kalafiory (na zupę kalafiorową) czy ziemniaki (na zupę ziemniaczankę). Czasem włoszczyznę się przeciera, gdy chcemy otrzymać zupę-krem, ale częściej przeznacza się ją po ugotowaniu na sałatkę majonezową, zużywając tylko wywar.

Zupy na wywarach mogą być czyste ( rosół, bulion, barszcz, pomidorowa itp. ) lub podprawiane. Podpraiwa się je albo śmietaną z mlekiem albo zasmażką.