Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

Naleśniki z jabłkami i cynamonem przygotujesz z mąki, mleka, oleju, cukru i jaj. Składniki wymieszaj i usmaż na patelni. Placki udekoruj utartym jabłkiem i cynamonem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić naleśniki z jabłkami?
fot. Fotolia
Naleśniki dobrze komponują się z warzywami, owocami, mięsami, serami, kremami i przyprawami. Z placków można przygotować krokiety lub smaczny deser.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami

Do naleśników z jabłkami potrzebujesz świeżych owoców.
  • W misce umieść mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę.
  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce (możesz też pokroić je w cienkie plastry).
  • Do surowego ciasta wsyp starte jabłka i całość wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, a następnie usmaż naleśniki.
  • Placki podawaj na ciepło z dżemem, musem owocowym, jogurtem, śmietaną, twarożkiem, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym.
Sposób na naleśniki z jabłkami i cynamonem

Naleśniki z jabłkiem i cynamonem są pożywne i aromatyczne. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przekąskę między posiłkami. Wystarczy, że usmażysz cienkie naleśniki, a  jabłka ugotujesz z cynamonem. Następnie każdy placek przełóż marmoladą i zawiń w rulon. Naleśniki możesz zjeść na ciepło lub zimno.

Jak przygotować jabłka do naleśników

Jabłka do naleśników przygotujesz w kilkanaście minut. Wystarczy, że owoce umyjesz, obierzesz i pokroisz w kostkę. Następnie umieść je w rondlu i gotuj na małym ogniu, aż się rozpadną. Do jabłek możesz dodać odrobinę wody, miodu, soku z cytryny i cynamonu.