
Makaron, dobry włoski makaron produkowany jest wyłącznie z mąki i wody. Mąka to specjalny gatunek - pochodzi z pszenicy DURUM o twardszym ziarnie. Włosi znają ok. 300 rodzajów pasty! Najbardziej znane to: spaghetti, penne, farfalle, fusilli.
Spaghetti chyba każdy z nas zna: długie nitki. Penne: grubsze piórka, farfalle - kokardy, fusilli - świderki. Tak na prawdę dobry, włoski makaron z pszenicy Durum jajek nie potrzebuje, wobec czego nie kierujmy się opakowaniami z nalepkami typu "z jajek" - zazwyczaj są to jednak tylko jajka w proszku....:-(
Spaghetti chyba każdy z nas zna: długie nitki. Penne: grubsze piórka, farfalle - kokardy, fusilli - świderki. Tak na prawdę dobry, włoski makaron z pszenicy Durum jajek nie potrzebuje, wobec czego nie kierujmy się opakowaniami z nalepkami typu "z jajek" - zazwyczaj są to jednak tylko jajka w proszku....:-(