Jak grillować mięsa?

Sezon na grillowanie w pełni! Wiesz jak zabrać się do przyrządzania drobiu, ryb i wieprzowiny z rusztu? Przeczytaj naszą poradę i ciesz się aromatyczną i soczystą sztuką mięsa!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak grillować mięsa?

Mięso z grilla to obowiązkowy element letniej imprezy pod chmurką! Unoszący się w powietrzu zapach przyrządzanych potraw, relaksuję i przygotowuje podniebienia na smakowite kąski. Aby serwowane mięso tak na nas oddziaływało, należy je odpowiedni do tego przygotować!

Grillowanie wieprzowiny

Wieprzowina to najczęściej wykorzystywana sztuka mięsa, podczas rodzinnego grillowania!  Jak ją zatem przygotować by nie była zbyt suche?

Przed wrzuceniem wieprzowiny na ruszt, zamarynujcie mięso przy pomocy tymianku, liścia laurowego, mielonego imbiru, rozmarynu z dodatkiem pieprzu i soli w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym- aromat głębiej wniknie we włókna mięsa i zostanie tam na dłużej!

Jeśli nie chcesz by wieprzowe kawałki mięsa były twarde i gumowate, dopilnuj by temperatura do pieczenie nie przekraczała 70°C. Masz w planach posmarować wieprzowinę glazurą bądź też sosem na bazie miodu? Pokryj nią mięso dopiero przed  samym zdjęciem z rusztu. Wierzch się nie przypali i nie będzie zbyt spieczony!

Drób z grilla

Bardzo ważnym filarem narodowego grillowania jest także mięso drobiowe. Delikatny kurczak lub indyk łatwo się grilluję, a odpowiednio przyrządzony smakuje naprawdę znakomicie!

 By ten rodzaj mięsa był soczysty i chrupiący, wystarczy przed końcem pieczenia nasmarować go mieszanką z oliwy, świeżych i ziół, przypraw. Jeśli grillujecie skrzydełka, udka, czy pałki, warto zanurzyć je na godzinę przez obróbką cieplną w esencjonalnej marynacie miodowo musztardowej! Gotowy przysmak zyska oryginalny smak i złoty kolor.

Grillowanie ryb

Na naszych stołach, coraz częściej pojawiają się ryby. Podczas letnich biwaków, je także warto wrzucić na ruszt!

Najważniejszym warunkiem przygotowania smacznej ryby jest jej świeżość. Niech nie przychodzi nam do głowy by grillować ryby mrożone- zepsuje to całkowicie ich smak i konsystencję! Każdy filet świeżej ryby przyprawiamy sokiem z cytryny lub białym winem. Ryba dzięki temu zyska charakterystyczny smak i nie rozpadnie się podczas pieczenia.

Mniej tłuste ryby warto posmarować olejem słonecznikowym lub oprószyć wiórkami masła. Kawałki mięsa zyskają także wyrazistego smaku jeśli obłożymy je plastrami cebuli i czosnku lub natrzemy ziołami!

By ryby po upieczeniu wyglądały estetycznie, najlepiej piec je na tackach aluminiowych lub foli z tego tworzywa!

Inspirujące przepisy

Naszą propozycją na szybkie danie z grilla jest miodowy kurczak z grilla według mysza75 oraz oryginalne grillowane szaszłyki z mięsa mielonego  drobiowego autorstwa agusol! Urozmaicone o wyrazisty sos, staną się hitem tego lata! Sprawdźcie sami!

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego drobiowego
 
Macie w planach weekendowe grillowanie? Jakie mięso należy do Waszych ulubionych? Mamy nadzieję, że nasze porady przydadzą się Wam podczas pieczenia mięsa!