Buraki czerwone - garść informacji

Dlaczego stanowią cenny składnik naszej diety.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Buraki czerwone - garść informacji
Buraki są bardzo zdrowym warzywem dostępnym praktycznie przez cały rok. Pochodzą ze starożytnej Grecji. Elementem najczęściej spożywanym jest bulwa znajdująca się pod ziemią, lecz liście wyrastające ponad ziemię również są jadalne. Przed spożyciem bulwę buraczaną powinniśmy umyć i dokładnie obrać. Wnętrze buraka ma piękny czerwony kolor, a jego sok niestety zostawia ślady na skórze i blatach kuchennych. Aby się ich pozbyć użyjmy soku z cytryny, bądź przyrządzajmy buraki w gumowych rękawiczkach. Buraki są niskokaloryczne, i zawierają cenne składniki odżywcze. Dobrze wpływają na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie. Sposoby na podanie buraków są niezliczone. Najprostsze to dodanie surowych warzyw do sałatek. Można je także podawać gotowane, z rusztu, lub też można je gotować w zupie (barszcze). Buraki można także konserwować w słoikach. Buraki przechowuj w lodówce, nieumyte. Prawidłowo przechowywanie zachowają świeżość około 1 miesiąc.