Sałatę uprawiano w Chinach już w V wieku p.n.e., zanana była tez w Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiła się w XIV wieku, jeszcze przed przybyciem, królowej Bony. Nie cieszyła się jednak uznaniem Polaków. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto ją doceniać. Nie zawsze jednak umiano sałatę przyrządzać, co też miało wpływ na pozycje tego warzywa w kuchni polskiej.
Kupujemy sałatę:
- dokonując zakupu, wybieramy sałatę o liściach kruchych, soczystych. Nie kupujemy salaty o przywiędłych listkach gdyż nic już nie będzie w stanie jej ożywić
- liście sałaty przed użyciem dokładnie myjemy pod bieżąca woda, ponieważ sałata często jest zapiaszczona a i nierzadko można spotkać w liściach małe ślimaki i inne stworzenia.
- Po umyciu sałatę dokładnie osuszamy, albo w specjalnych urządzeniach, albo ręcznikami papierowymi. Jest to zabieg konieczny ponieważ mokra sałata rozrzedza sos i psuje smak potrawy
- sos dodajemy do sałaty tuz przed podaniem ponieważ sałata wymieszana z sosem szybko więdnie.
- sałaty można komponować dowolnie ze sobą jak również z innymi warzywami, aby stworzyć idealna dla siebie mieszankę.
Oto niektóre możliwości:
1. Dodatek mieszanki kiełków i cieniutkich plasterków surowej cebuli doda sałacie ostrzejszego smaku.
2. Ogórek, awokado, jajka przepiórcze i cząstki jajek kurzych ugotowanych na twardo złagodzą jej smak.
3. Marchew pokrojona w zapałkę lub zrumienione plasterki cebuli dodadzą sałacie słodyczy.
4. Male pomidorki i cząstki pomarańczy wprowadza akcent słodko - kwaśny.
5. Kapary, oliwki i filety anchois wzbogaca ją o smak pikantny i słony.
6. Ciastki grapefruita i ser z przerostem pleśni nadadzą jej smak słodko - gorzki
Pomysły na przyrządzanie są nieograniczone i każdy możne stworzyć swoja własna, idealna sałatę.