Szeroki wybór dostępnych na rynku grzejników pozawala na łatwe dopasowanie go do wystroju i stylu kuchni. Przy jego wyborze, oprócz na wygląd, zwróćmy uwagę przede wszystkim na moc oraz na materiał, z którego został wykonany.
Aluminiowy, stalowy czy żeliwny czy?
To z jakiego materiału wybierzemy grzejnik wpływa bezpośrednio na prawidłowe spełnianie swojej funkcji oraz kompatybilność z całą instalacją ogrzewania. Poza praktycznością, ważne są także aspekty estetyczne, czyli wygląd grzejnika.
Najbardziej popularne są grzejniki wykonane z aluminium, które można podłączyć niemalże do każdego rodzaju sieci. Największą ich wadą jest to, że mogą powodować szybsze korodowanie sieci, w której rury wykonane są z miedzi. Rozwiązaniem jest podłączenie ich przez żeliwne lub stalowe złączki. Aluminiowe grzejniki bardzo dobrze przewodzą ciepło, są energooszczędne oraz relatywnie szybko reagują na zmiany zachodzące w sieci C.O. sterowanej automatycznie.
„Jeszcze kilka lat temu aluminiowe grzejniki były dostępne przede wszystkim w białym kolorze. Obecnie możemy dostać je w wielu, niekiedy zaskakujących kolorach. Grzejnik może być w odcieniu ściany, na której go umieścimy lub stać się ozdobą całego wnętrza, wyróżniając się żółtą, czerwoną, czarną, szarą, fioletową czy zieloną barwą” – mówi Jerzy Kwiatek ze Studia Starimex, należącego do sieci Max Kuchnie.
Inną opcją są – cieszące się coraz większym zainteresowaniem – grzejniki stalowe. Wykonywane są ze specjalnych arkuszy blachy stalowej. Dodatkowo w trakcie produkcji poddaje się je odpowiednim zabiegom, które wpływają na zwiększenie ich ergonomiczności. Zwykle malowane są na biały, błyszczący kolor, dzięki czemu są uniwersalne i pasują niemal do każdego wnętrza.
Fot. Max Kuchnie - Studio Prestige / Studio Meble Wach
Na rynku ciągle możemy znaleźć, znane przede wszystkim starszym pokoleniom, grzejniki żeliwne. Obecnie tego typu grzejniki najczęściej wybierane są do kuchni oraz ogólnie do budynków o grubych ścianach, gdyż najdłużej utrzymują ciepło, aczkolwiek równie długo się nagrzewają. Polecane są także osobom, które urządzają kuchnię w stylu retro.
Jaka moc?
Niezwykle ważnym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, wybierając grzejnik do kuchni jest jego moc. W budynkach, w których izolacja cieplna jest na dobrym poziomie, dla ogrzania 1m2 pomieszczenia o wysokości 2,7 m potrzebny jest grzejnik o mocy 70-80 W. Budynki o słabszej izolacji potrzebują grzejników o większej mocy, ok. 100-120 W.
Gdzie zamontować?
Miejsce pod oknem, gdzie zwykle montuje się grzejnik, w przypadku kuchni często zagospodarowane jest w inny sposób. Często umieszczony jest tam zlewozmywak czy zabudowa kuchenna. W takim przypadku warto wybrać grzejnik dekoracyjny, który będziemy mogli umieścić w dowolnym miejscu w kuchni, a oprócz swojej funkcji nada pomieszczeniu także walory dekoracyjne.
Opcje dodatkowe
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele modeli grzejników wyposażonych w dodatkowe, ciekawe opcje. Dla przykładu – przydatnym rozwiązaniem jest grzejnik z wbudowanym nawilżaczem, który zadba o to, aby powietrze w naszej kuchni nie było zbyt suche. Możemy znaleźć również modele z termostatem, dzięki któremu na stałe ustawimy optymalną dla nas temperaturę.
Aluminiowy, stalowy czy żeliwny czy?
To z jakiego materiału wybierzemy grzejnik wpływa bezpośrednio na prawidłowe spełnianie swojej funkcji oraz kompatybilność z całą instalacją ogrzewania. Poza praktycznością, ważne są także aspekty estetyczne, czyli wygląd grzejnika.
Najbardziej popularne są grzejniki wykonane z aluminium, które można podłączyć niemalże do każdego rodzaju sieci. Największą ich wadą jest to, że mogą powodować szybsze korodowanie sieci, w której rury wykonane są z miedzi. Rozwiązaniem jest podłączenie ich przez żeliwne lub stalowe złączki. Aluminiowe grzejniki bardzo dobrze przewodzą ciepło, są energooszczędne oraz relatywnie szybko reagują na zmiany zachodzące w sieci C.O. sterowanej automatycznie.
„Jeszcze kilka lat temu aluminiowe grzejniki były dostępne przede wszystkim w białym kolorze. Obecnie możemy dostać je w wielu, niekiedy zaskakujących kolorach. Grzejnik może być w odcieniu ściany, na której go umieścimy lub stać się ozdobą całego wnętrza, wyróżniając się żółtą, czerwoną, czarną, szarą, fioletową czy zieloną barwą” – mówi Jerzy Kwiatek ze Studia Starimex, należącego do sieci Max Kuchnie.
Inną opcją są – cieszące się coraz większym zainteresowaniem – grzejniki stalowe. Wykonywane są ze specjalnych arkuszy blachy stalowej. Dodatkowo w trakcie produkcji poddaje się je odpowiednim zabiegom, które wpływają na zwiększenie ich ergonomiczności. Zwykle malowane są na biały, błyszczący kolor, dzięki czemu są uniwersalne i pasują niemal do każdego wnętrza.
Fot. Max Kuchnie - Studio Prestige / Studio Meble Wach
Na rynku ciągle możemy znaleźć, znane przede wszystkim starszym pokoleniom, grzejniki żeliwne. Obecnie tego typu grzejniki najczęściej wybierane są do kuchni oraz ogólnie do budynków o grubych ścianach, gdyż najdłużej utrzymują ciepło, aczkolwiek równie długo się nagrzewają. Polecane są także osobom, które urządzają kuchnię w stylu retro.
Jaka moc?
Niezwykle ważnym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, wybierając grzejnik do kuchni jest jego moc. W budynkach, w których izolacja cieplna jest na dobrym poziomie, dla ogrzania 1m2 pomieszczenia o wysokości 2,7 m potrzebny jest grzejnik o mocy 70-80 W. Budynki o słabszej izolacji potrzebują grzejników o większej mocy, ok. 100-120 W.
Gdzie zamontować?
Miejsce pod oknem, gdzie zwykle montuje się grzejnik, w przypadku kuchni często zagospodarowane jest w inny sposób. Często umieszczony jest tam zlewozmywak czy zabudowa kuchenna. W takim przypadku warto wybrać grzejnik dekoracyjny, który będziemy mogli umieścić w dowolnym miejscu w kuchni, a oprócz swojej funkcji nada pomieszczeniu także walory dekoracyjne.
Opcje dodatkowe
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele modeli grzejników wyposażonych w dodatkowe, ciekawe opcje. Dla przykładu – przydatnym rozwiązaniem jest grzejnik z wbudowanym nawilżaczem, który zadba o to, aby powietrze w naszej kuchni nie było zbyt suche. Możemy znaleźć również modele z termostatem, dzięki któremu na stałe ustawimy optymalną dla nas temperaturę.
marcinka