Wygodne i smaczne gotowanie na parze

Jak smacznie i wygodnie gotować na parze?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wygodne i smaczne gotowanie na parze
Dania przyrządzane na parze są smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż przygotowane tradycyjnie. Zawierają też więcej cennych witamin i minerałów. Podczas gotowania warzywa tracą część witamin i składników odżywczych - wylewamy je wraz z wodą z garnka. Smażone produkty nasiąkają natomiast tłuszczem, przez co stają się bardziej tłuczące i ciężkostrawne. Przygotowanie potraw na parze pozwala zachować pełny smak dań i chroni ich wartości odżywcze. Do tej pory jednak wymagało specjalnych, kosztownych urządzeń i garnków. Ale teraz gotowanie na parze jest proste jak nigdy dotąd. Wystarczy kuchenka mikrofalowa oraz specjalne torebki i w kilka minut gotowe jest smakowite i zdrowe danie. Można w ten sposób przygotować nie tylko dowolne warzywa, ale także ryby i mięso. Co ważne do torebek do mikrofalówki z powodzeniem można wkładać również produkty wyjęte prosto z zamrażalnika. Do potraw gotowanych na parze potrzeba o wiele mniej soli - to dodatkowa korzyść dla zdrowia.