Jak zrobić zupę owocową?
Wieloowocowa zupa jest zdrowa, pożywna, lekka i błyskawiczna w przygotowaniu. Jak zrobić tę wyrazistą, wbrew pozorom, potrawę?
Do przyrządzenia letniej zupy potrzebować będziemy ulubionych owoców sezonowych (truskawek, poziomek, czereśni, arbuza, jagód, mirabelek, porzeczek, czy jabłek), cukru, nieco słodkiej śmietanki, soku z cytryny i wody.
Pracę nad przygotowaniem zupy zaczynamy od oczyszczenia, wydrylowania i umycia owoców. Następnym krokiem będzie umieszczenie ich w garnku z wodą, do której dodamy cukier, sok z cytryny i słodką śmietankę. Całość doprowadzamy do zagotowania i rozlewamy do miseczek. Dla tych, którzy preferują chłodniki, najlepszym rozwiązaniem będzie schłodzenie zupy w lodówce. Smacznego!
Uwaga! Zupę proponujemy podać z makronem, który sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Zdjęcia: Fotolia
Co to jest zupa owocowa i co do niej dodać?
Zupa owocowa to płynny posiłek bazujący na ugotowanych owocach, zagęszczany śmietaną z dodatkiem mąki pszennej. Przysmak ten przygotowywać można z owoców zarówno świeżych, mrożonych, jak i suszonych.
Owocowa zupa stanie się pożywniejsza i zachęci do zjedzenia jeśli podana zostanie z ozdobnym makaronem, ryżem, kaszą jaglaną lub manną! Dla urozmaicenia smaku i aromatu zupy, do gotującego się wywaru nierzadko dodaje się goździki, anyż, cynamon, skórkę z pomarańczy czy laskę wanilii!
Dlaczego warto jeść zupy owocowe?
Zupy gotowane na owocach mają mnóstwo witaminy C, A, E, które w organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, pomagających organizmowi zwalczać wolne rodniki, będące źródłem chorób. Witaminy te pomagają także w utrzymaniu młodości skóry i dobrego samopoczucia!
W składzie zup owocowych znajdziemy też magnez, żelazo, potas i błonnik korzystnie wpływające na zdrowie naszego układu pokarmowego. Owocowe zupy podawane na zimno będą doskonałym orzeźwieniem w upalny dzień - mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze!
Nasze kulinarne inspiracje
W naszych przepisownikach nie brakuje pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców. Jeśli jednak lubicie urozmaicać Wasze menu i eksperymentować z klasycznymi recepturami koniecznie przyrządźcie lekką zupę wiśniową na lato oraz kwaskową i pełną aromatu zupę mirabelkową. Obie propozycje zachwycą swym smakiem zarówno gdy zarówno podczas powszedniego dnia, jak i w trakcie uroczystości rodzinnej!
Zdjęcie: Fotolia
Truskawkowa, wiśniowa, czereśniowa czy porzeczkowa? Która z esencjonalnych zup najbardziej przypada Wam do gustu? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na smakowite owocowe zupy!
Wieloowocowa zupa jest zdrowa, pożywna, lekka i błyskawiczna w przygotowaniu. Jak zrobić tę wyrazistą, wbrew pozorom, potrawę?
Do przyrządzenia letniej zupy potrzebować będziemy ulubionych owoców sezonowych (truskawek, poziomek, czereśni, arbuza, jagód, mirabelek, porzeczek, czy jabłek), cukru, nieco słodkiej śmietanki, soku z cytryny i wody.
Pracę nad przygotowaniem zupy zaczynamy od oczyszczenia, wydrylowania i umycia owoców. Następnym krokiem będzie umieszczenie ich w garnku z wodą, do której dodamy cukier, sok z cytryny i słodką śmietankę. Całość doprowadzamy do zagotowania i rozlewamy do miseczek. Dla tych, którzy preferują chłodniki, najlepszym rozwiązaniem będzie schłodzenie zupy w lodówce. Smacznego!
Uwaga! Zupę proponujemy podać z makronem, który sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Zdjęcia: Fotolia
Co to jest zupa owocowa i co do niej dodać?
Zupa owocowa to płynny posiłek bazujący na ugotowanych owocach, zagęszczany śmietaną z dodatkiem mąki pszennej. Przysmak ten przygotowywać można z owoców zarówno świeżych, mrożonych, jak i suszonych.
Owocowa zupa stanie się pożywniejsza i zachęci do zjedzenia jeśli podana zostanie z ozdobnym makaronem, ryżem, kaszą jaglaną lub manną! Dla urozmaicenia smaku i aromatu zupy, do gotującego się wywaru nierzadko dodaje się goździki, anyż, cynamon, skórkę z pomarańczy czy laskę wanilii!
Dlaczego warto jeść zupy owocowe?
Zupy gotowane na owocach mają mnóstwo witaminy C, A, E, które w organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, pomagających organizmowi zwalczać wolne rodniki, będące źródłem chorób. Witaminy te pomagają także w utrzymaniu młodości skóry i dobrego samopoczucia!
W składzie zup owocowych znajdziemy też magnez, żelazo, potas i błonnik korzystnie wpływające na zdrowie naszego układu pokarmowego. Owocowe zupy podawane na zimno będą doskonałym orzeźwieniem w upalny dzień - mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze!
Nasze kulinarne inspiracje
W naszych przepisownikach nie brakuje pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców. Jeśli jednak lubicie urozmaicać Wasze menu i eksperymentować z klasycznymi recepturami koniecznie przyrządźcie lekką zupę wiśniową na lato oraz kwaskową i pełną aromatu zupę mirabelkową. Obie propozycje zachwycą swym smakiem zarówno gdy zarówno podczas powszedniego dnia, jak i w trakcie uroczystości rodzinnej!
Zdjęcie: Fotolia
Truskawkowa, wiśniowa, czereśniowa czy porzeczkowa? Która z esencjonalnych zup najbardziej przypada Wam do gustu? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na smakowite owocowe zupy!
LauraLaura