Zupa owocowa na letnie dni

  • 1

Sezonowe owoce to doskonały materiał na smakowitą zupę owocową, która zadowoli podniebienia nawet największych niejadków, a przy tym orzeźwi i doda cennych wartości odżywczych! Przeczytajcie artykuł na temat zupy owocowej i przygotujcie ją dla swoich bliskich!

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Zupa owocowa na letnie dni
fot. Fotolia
Jak zrobić zupę owocową?

Wieloowocowa zupa jest zdrowa, pożywna, lekka i błyskawiczna w przygotowaniu. Jak zrobić tę wyrazistą, wbrew pozorom, potrawę?

Do przyrządzenia letniej zupy potrzebować będziemy ulubionych owoców sezonowych (truskawek, poziomek, czereśni, arbuza, jagód, mirabelek, porzeczek, czy jabłek), cukru, nieco słodkiej śmietanki, soku z cytryny i wody.

Pracę nad przygotowaniem zupy zaczynamy od oczyszczenia, wydrylowania i umycia owoców. Następnym krokiem będzie umieszczenie ich w garnku z wodą, do której dodamy cukier, sok z cytryny i słodką śmietankę. Całość doprowadzamy do zagotowania i rozlewamy do miseczek. Dla tych, którzy preferują chłodniki, najlepszym rozwiązaniem będzie schłodzenie zupy w lodówce. Smacznego!

Uwaga! Zupę proponujemy podać z makronem, który sprawi, że danie będzie bardziej sycące.

Zupa owocowa Zupa owocowa Zupa owocowa
Zdjęcia: Fotolia

Co to jest zupa owocowa i co do niej dodać?

Zupa owocowa to płynny posiłek bazujący na ugotowanych owocach, zagęszczany śmietaną z dodatkiem mąki pszennej. Przysmak ten przygotowywać można z owoców zarówno świeżych, mrożonych, jak i suszonych.

Owocowa zupa stanie się pożywniejsza i zachęci do zjedzenia jeśli podana zostanie z ozdobnym makaronem, ryżem, kaszą jaglaną lub manną! Dla urozmaicenia smaku i aromatu zupy, do gotującego się wywaru nierzadko dodaje się goździki, anyż, cynamon, skórkę z pomarańczy czy laskę wanilii!

Dlaczego warto jeść zupy owocowe?

Zupy gotowane na owocach mają mnóstwo witaminy C, A, E, które w organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, pomagających organizmowi zwalczać wolne rodniki, będące źródłem chorób. Witaminy te pomagają także w utrzymaniu młodości skóry i dobrego samopoczucia!

W składzie zup owocowych znajdziemy też magnez, żelazo, potas i błonnik korzystnie wpływające na zdrowie naszego układu pokarmowego. Owocowe zupy podawane na zimno będą doskonałym orzeźwieniem w upalny dzień - mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze!

Nasze kulinarne inspiracje

W naszych przepisownikach nie brakuje pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców. Jeśli jednak lubicie urozmaicać Wasze menu i eksperymentować z klasycznymi recepturami koniecznie przyrządźcie lekką zupę wiśniową na lato oraz kwaskową i pełną aromatu zupę mirabelkową. Obie propozycje zachwycą swym smakiem zarówno gdy zarówno podczas powszedniego dnia, jak i w trakcie uroczystości rodzinnej!

Zupa owocowa
Zdjęcie: Fotolia

Truskawkowa, wiśniowa, czereśniowa czy porzeczkowa? Która z esencjonalnych zup najbardziej przypada Wam do gustu? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na smakowite owocowe zupy!