Kiedy zostaną mi białka, np po przygotowywaniu kruchego ciasta wykorzystuję je na trzy sposoby:
1. Piekę bezy - zwykle wykorzystuje się do nich 4 białka.
2. Piekę ciasta na białkach - np. białkowca lub babkę na białkach.
3. Dodaję do mięsa mielonego w czasie przygotowywania pulpecików lub kotletów mielonych. Same białko również dobrze wiąże masę. Poza tym jego zaletą jest to, że jego kaloryczność jest o 3 razy niższa od kaloryczności całego jajka! (w 100g).
1. Piekę bezy - zwykle wykorzystuje się do nich 4 białka.
2. Piekę ciasta na białkach - np. białkowca lub babkę na białkach.
3. Dodaję do mięsa mielonego w czasie przygotowywania pulpecików lub kotletów mielonych. Same białko również dobrze wiąże masę. Poza tym jego zaletą jest to, że jego kaloryczność jest o 3 razy niższa od kaloryczności całego jajka! (w 100g).