Jak zrobić makaron z twarogiem?

Makaron z twarogiem można przygotować w pół godziny. Przygotowywany na słono świetnie smakuje przysmażany na patelni.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić makaron z twarogiem?
fot. Fotolia
Makaron z dodatkiem twarogu to bardzo zdrowe danie. Zawiera magnez, cynk, potas, witaminy z grupy A, D, B oraz E. Wyśmienicie smakuje podawany zarówno na słodko, jak i na słono.

Makaron z twarogiem na słodko

Twaróg przygotowywany na słodko zazwyczaj łączony jest ze śmietaną, cukrem i owocami (np. truskawkami). Do makaronu idealnie nadaje się również w zestawie z powidłami, dżemem czy marmoladą.

Makaron z twarogiem na słono

Makaron na słono z dodatkiem twarogu podaje się np. z przysmażaną cebulką, boczkiem i szynką. Doprawia się go wtedy mieszanką ziół prowansalskich, oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem.

Jak zrobić makaron z twarogiem?

Aby przygotować makaron z twarogiem na słodko, potrzeba śmietany, cukru i kilku gramów ulubionych owoców. Smakuje pysznie podawany na ciepło.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Odcedź go.
  • Wyłóż makaron na talerz.
  • Wymieszaj makaron z twarogiem, dodaj odrobiny śmietany, cukru i ulubionego owocu. Gotowe.

Do przyrządzenia makaronu z twarogiem na słono potrzebna będzie odrobina szynki, cebulki i ziół. Dodatkowo na koniec całość dla intensywniejszego smaku warto przysmażyć na patelni.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Odcedź go.
  • Wyłóż makaron na talerz.
  • Na patelni zeszklij cebulkę i pokrojoną w kostkę szynkę.
  • Dodaj do makaronu twaróg, cebulkę, szynkę i odrobinę ulubionych ziół.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe.