Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, jednak wymagają dłuższej obróbki – gotuje się je około 15 minut. Zielone szparagi przygotowuje się w 3 minuty i nie trzeba ich wcześniej obierać.
Jak zrobić białe szparagi w szynce parmeńskiej?
Szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszanej wędliny. W porównaniu do innych szynek ma mniejszą zawartość soli, jest też łagodniejsza i słodsza w smaku. Doskonale nadaje się do przygotowania szparagów w szynce:
Jak zrobić szparagi w szynce szwarcwaldzkiej?
Szynka szwarcwaldzka to surowa, wędzona na zimno wędlina. Dzięki wędzeniu na specjalnym dymie, który wytwarza się z mieszanki szyszek, szynka ma charakterystyczny smak i kolor ciemnego burgundu. Doskonale smakuje ze szparagami. Oto, jak przygotować danie:
Jak zrobić szparagi konserwowe w szynce?
Szynka konserwowa to inaczej szynka parzona niewędzona. Nie ma dymnego aromatu, ale za to podczas jej przygotowywania używa się wielu różnych przypraw, które wzbogacają smak. Szparagi w szynce konserwowej nie potrzebują zapiekania, ale nie mogą to być świeże warzywa, a konserwowe ze słoika. Postępuj następująco:
Jak zrobić białe szparagi w szynce parmeńskiej?
Szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszanej wędliny. W porównaniu do innych szynek ma mniejszą zawartość soli, jest też łagodniejsza i słodsza w smaku. Doskonale nadaje się do przygotowania szparagów w szynce:
- szparagi zawiń w plaster szynki parmeńskiej,
- skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,
- posyp startym parmezanem,
- zapiekaj w piekarniku przez kwadrans.
Jak zrobić szparagi w szynce szwarcwaldzkiej?
Szynka szwarcwaldzka to surowa, wędzona na zimno wędlina. Dzięki wędzeniu na specjalnym dymie, który wytwarza się z mieszanki szyszek, szynka ma charakterystyczny smak i kolor ciemnego burgundu. Doskonale smakuje ze szparagami. Oto, jak przygotować danie:
- szparagi podgotuj 5 minut,
- zawiń je w cienkie plastry szynki – główka powinna wystawać,
- posyp tymiankiem, pieprzem, polej oliwą z oliwek,
- zapiecz przez 15 minut.
Jak zrobić szparagi konserwowe w szynce?
Szynka konserwowa to inaczej szynka parzona niewędzona. Nie ma dymnego aromatu, ale za to podczas jej przygotowywania używa się wielu różnych przypraw, które wzbogacają smak. Szparagi w szynce konserwowej nie potrzebują zapiekania, ale nie mogą to być świeże warzywa, a konserwowe ze słoika. Postępuj następująco:
- plasterki szynki posmaruj majonezem,
- połóż szparaga na części posmarowanej majonezem,
- zawiń całość w rulonik.
Sierra Papa
pyszalka