Podstawą wyposażenia każdego baru są odpowiednio dobrane kieliszki. Mają one wpływ zarówno na wygląd podawanych w nich drinków, jak i na ich smak. Oto, najpopularniejsze typy szkła spotykanego w pubach na całym świecie.
Kieliszek do Martini
Klasyczna „martinówka” ma kształt trójkątny i pojemność od 60 do 100 ml. Podajemy w niej wszystkie drinki oparte o ten najsławniejszy wermut świata, od którego pochodzi nazwa kieliszka. W naczyniu tym dobrze przyrządzać drinki niewielkiej pojemności na bazie ziołowych likierów o bardzo intensywnym zapachu.
Kieliszek typu „sour”
Choć, dziś przeważnie drinki typu sour podaje się w szklankach typu tumbler lub old-fashion, to tak naprawdę ten typ drinków ma swoje własne, dedykowane kieliszki. To niskie, bardzo przypominające klasyczne kieliszki do szampana naczynia o pojemności do 150ml. Obecnie, są rzadko stosowane.
Kieliszek typu „baloon”
To naczynie przypominające swoim kształtem otwarty balon na nóżce, lub pękaty kieliszek do wina. Baloon mieści prawie 500ml płynu i doskonale nadaje się do drinków na bazie tropikalnych soków i owoców.
Kieliszek typu „shot”
To proste kieliszki, bez nóżki do serwowania wódki lub drinków typu „shot”, które, jak wskazuje ich mało oryginalna angielska nazwa, pijemy na raz. Kieliszki tego typu mają pojemność od 30-50 ml. Można w nich przygotowywać drinki warstwowe, jak i jednorodne.
Kieliszek typu „snifter”
Trudno określać go jako kieliszek koktajlowy. Podajemy w nim raczej brandy i niektóre destylaty. Służy do serwowania trunków, które wiele zyskują przez powolne uwalnianie aromatu podczas mieszania nimi w kieliszku. Nie znaczy to, że w snifterze nie przyrządza się drinków. Klaszyczny przykład to B&B (brandy i likier benedictine).
Tumbler lub Becher
Cylindryczna szklanka o grubym dnie, niska i pękata o charakterystycznym kształcie. Bardzo często spotykana w pubach, jest jednym z podstawowych naczyń do robienia drinków. Rasty Nail, Screwdriver, White Russian – to tylko niektóre klasyki, które przyrządzimy w tumblerze.
Szklanka typu „old – fashion”
Popularna „whiskówka”. Ma cieńsze niż tumbler dno i sześcienny kształt. Przeważnie szkło u jej spodu jest specjalnie tłoczone, co daje ciekawy efekt wizualny. Szklanki tego typu doskonale spisują się do drinków „on rocks”, ale najczęściej stosuje się je wymiennie z tublerami.
Szklanka typu „Collins” (wysoka szklanka, szklanka do long drinków)
Wysoka szklanka o walcowatym kształcie, wąska, mieszcząca sporą ilość płynu. Przygotujemy w niej wszystkie long drinki, koktajle dopełniane wodą sodową, tonikiem, sokiem czy spritem. Stanowi absolutne minimum wyposażenia każdego domowego baru. Szklanki tego typu mają pojemność powyżej 200ml.