Drinki z szampanem i winem musującym

  • 2

Drinki z szampanem czy winem musującym to doskonały pomysł na sylwestra i zbliżający się karnawał. Musujące koktajle są nie tylko tanie, ale też banalnie proste w wykonaniu

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Drinki z szampanem i winem musującym
Jak postępować z bąbelkami? – ogólne zasady

Drinki na winach musujących czy szampanie przygotowujemy w kieliszkach typu flet, czyli klasycznym szkle do szampana. Nie dodajemy do nich lodu, a broń boże, nie wstrząsamy składników w shakerze. Szampana z powodzeniem możemy zastąpić winem musującym. Brzeg kieliszka możemy ozdobić odrobiną świeżych cytrusów, lub innych, koktajlowych owoców. Dla urozmaicenia owoce możemy także wrzucić na spód kieliszka.

Na rozgrzewkę

Wytrawne wino musujące to doskonały aperitif. Zaostrza apetyt, a ten, szczególnie w noc sylwestrową będzie bardzo przydatny. Jeśli chcemy dodatkowo pobudzić żołądki i kubki smakowe naszych gości, do lampki wina musującego dodajmy likieru ziołowego lub wytrawnego wermutu. Doskonale sprawdzi się tutaj Campari, które możemy osłodzić niewielkim dodatkiem soku z ananasa lub brzoskwini.

101 sposobów na Kir Royal

Oryginalny Kir Royal zawiera tylko dwa składniki: szampana i likier Creme de casis. Do schłodzonego kieliszka wlewamy likier, dopełniając szampanem do 2/3 objętości. Jeśli wlejemy płyny ostrożnie, uzyskamy ciekawy efekt rozwarstwienia. Oczywiście, nie jesteśmy zmuszeni kurczowo trzymać się przepisu. Do przyrządzenia drinku użyć możemy dowolnego likieru owocowego, a nawet wódkę smakową. Bardzo dobrze sprawdza się w tej sytuacji likier melonowy, ale nie musimy sięgać po aż tak egzotyczny składnik. Warto wypróbować polską malinówkę, żurawinówkę, wiśniówkę czy inne, rodzime wódki smakowe. Osoby nieprzedające za szampanem mogą przygotować ten sam drink na bazie białego wina.

Szampan dla wymagających

Naturalnym dodatkiem do szampana jest brandy lub koniak. Możemy połączyć je z popularnymi likierami owocowymi : Tia Maria, Curacao, Cointreau. Warto, także spróbować dodać do nich odrobinę, najlepiej świeżo wyciśniętego, soku z pomarańczy czy grejpfruta. Klasycznym drinkiem tego typu jest mimoza, do przyrządzenia, której potrzebujemy 1 część soku pomarańczowego na 5 części szampana. Bardziej wymagający konsumenci z pewnością docenią drink o egzotycznej nazwie Poinsecja, w skład, którego, oprócz wina musującego, dodajemy sok żurawinowy (15 ml) oraz likier Triple sec (10 ml)

Polski akcent

Przygotowując powyższe zestawienie drinków natknąłem się na jeszcze jeden przepis, wart uwagi nie tylko ze względu na nazwę. Champagne polonaise to 120 ml szampana, 15 ml brandy z czarnej porzeczki i dosłownie łyżeczka Krupniku (likieru, oczywiście). Ja sugeruje zastąpić brandy łatwiej dostępną i tańszą wódką smakową. Składniki warto nalewać warstwami, dzięki temu drink nabierze naszych narodowych barw.

Przemysław Ziemichód