Jak postępować z bąbelkami? – ogólne zasady
Drinki na winach musujących czy szampanie przygotowujemy w kieliszkach typu flet, czyli klasycznym szkle do szampana. Nie dodajemy do nich lodu, a broń boże, nie wstrząsamy składników w shakerze. Szampana z powodzeniem możemy zastąpić winem musującym. Brzeg kieliszka możemy ozdobić odrobiną świeżych cytrusów, lub innych, koktajlowych owoców. Dla urozmaicenia owoce możemy także wrzucić na spód kieliszka.
Na rozgrzewkę
Wytrawne wino musujące to doskonały aperitif. Zaostrza apetyt, a ten, szczególnie w noc sylwestrową będzie bardzo przydatny. Jeśli chcemy dodatkowo pobudzić żołądki i kubki smakowe naszych gości, do lampki wina musującego dodajmy likieru ziołowego lub wytrawnego wermutu. Doskonale sprawdzi się tutaj Campari, które możemy osłodzić niewielkim dodatkiem soku z ananasa lub brzoskwini.
101 sposobów na Kir Royal
Oryginalny Kir Royal zawiera tylko dwa składniki: szampana i likier Creme de casis. Do schłodzonego kieliszka wlewamy likier, dopełniając szampanem do 2/3 objętości. Jeśli wlejemy płyny ostrożnie, uzyskamy ciekawy efekt rozwarstwienia. Oczywiście, nie jesteśmy zmuszeni kurczowo trzymać się przepisu. Do przyrządzenia drinku użyć możemy dowolnego likieru owocowego, a nawet wódkę smakową. Bardzo dobrze sprawdza się w tej sytuacji likier melonowy, ale nie musimy sięgać po aż tak egzotyczny składnik. Warto wypróbować polską malinówkę, żurawinówkę, wiśniówkę czy inne, rodzime wódki smakowe. Osoby nieprzedające za szampanem mogą przygotować ten sam drink na bazie białego wina.
Szampan dla wymagających
Naturalnym dodatkiem do szampana jest brandy lub koniak. Możemy połączyć je z popularnymi likierami owocowymi : Tia Maria, Curacao, Cointreau. Warto, także spróbować dodać do nich odrobinę, najlepiej świeżo wyciśniętego, soku z pomarańczy czy grejpfruta. Klasycznym drinkiem tego typu jest mimoza, do przyrządzenia, której potrzebujemy 1 część soku pomarańczowego na 5 części szampana. Bardziej wymagający konsumenci z pewnością docenią drink o egzotycznej nazwie Poinsecja, w skład, którego, oprócz wina musującego, dodajemy sok żurawinowy (15 ml) oraz likier Triple sec (10 ml)
Polski akcent
Przygotowując powyższe zestawienie drinków natknąłem się na jeszcze jeden przepis, wart uwagi nie tylko ze względu na nazwę. Champagne polonaise to 120 ml szampana, 15 ml brandy z czarnej porzeczki i dosłownie łyżeczka Krupniku (likieru, oczywiście). Ja sugeruje zastąpić brandy łatwiej dostępną i tańszą wódką smakową. Składniki warto nalewać warstwami, dzięki temu drink nabierze naszych narodowych barw.
Przemysław Ziemichód
Drinki na winach musujących czy szampanie przygotowujemy w kieliszkach typu flet, czyli klasycznym szkle do szampana. Nie dodajemy do nich lodu, a broń boże, nie wstrząsamy składników w shakerze. Szampana z powodzeniem możemy zastąpić winem musującym. Brzeg kieliszka możemy ozdobić odrobiną świeżych cytrusów, lub innych, koktajlowych owoców. Dla urozmaicenia owoce możemy także wrzucić na spód kieliszka.
Na rozgrzewkę
Wytrawne wino musujące to doskonały aperitif. Zaostrza apetyt, a ten, szczególnie w noc sylwestrową będzie bardzo przydatny. Jeśli chcemy dodatkowo pobudzić żołądki i kubki smakowe naszych gości, do lampki wina musującego dodajmy likieru ziołowego lub wytrawnego wermutu. Doskonale sprawdzi się tutaj Campari, które możemy osłodzić niewielkim dodatkiem soku z ananasa lub brzoskwini.
101 sposobów na Kir Royal
Oryginalny Kir Royal zawiera tylko dwa składniki: szampana i likier Creme de casis. Do schłodzonego kieliszka wlewamy likier, dopełniając szampanem do 2/3 objętości. Jeśli wlejemy płyny ostrożnie, uzyskamy ciekawy efekt rozwarstwienia. Oczywiście, nie jesteśmy zmuszeni kurczowo trzymać się przepisu. Do przyrządzenia drinku użyć możemy dowolnego likieru owocowego, a nawet wódkę smakową. Bardzo dobrze sprawdza się w tej sytuacji likier melonowy, ale nie musimy sięgać po aż tak egzotyczny składnik. Warto wypróbować polską malinówkę, żurawinówkę, wiśniówkę czy inne, rodzime wódki smakowe. Osoby nieprzedające za szampanem mogą przygotować ten sam drink na bazie białego wina.
Szampan dla wymagających
Naturalnym dodatkiem do szampana jest brandy lub koniak. Możemy połączyć je z popularnymi likierami owocowymi : Tia Maria, Curacao, Cointreau. Warto, także spróbować dodać do nich odrobinę, najlepiej świeżo wyciśniętego, soku z pomarańczy czy grejpfruta. Klasycznym drinkiem tego typu jest mimoza, do przyrządzenia, której potrzebujemy 1 część soku pomarańczowego na 5 części szampana. Bardziej wymagający konsumenci z pewnością docenią drink o egzotycznej nazwie Poinsecja, w skład, którego, oprócz wina musującego, dodajemy sok żurawinowy (15 ml) oraz likier Triple sec (10 ml)
Polski akcent
Przygotowując powyższe zestawienie drinków natknąłem się na jeszcze jeden przepis, wart uwagi nie tylko ze względu na nazwę. Champagne polonaise to 120 ml szampana, 15 ml brandy z czarnej porzeczki i dosłownie łyżeczka Krupniku (likieru, oczywiście). Ja sugeruje zastąpić brandy łatwiej dostępną i tańszą wódką smakową. Składniki warto nalewać warstwami, dzięki temu drink nabierze naszych narodowych barw.
Przemysław Ziemichód
LenaP
Mimo swojej unikalnej zawartości pomarańczy wino nie jest lepkie, ani meczące... wręcz przeciwnie , lecz bardzo fajnie ułożone...Można wypić kilka lampek i chcieć więcej , również super do koktajli .Polecam
linusia