Wiele ludzi nie wyobraża sobie życie bez tego specyficznego, słodkiego smaku. Dodaje cukier do kawy, herbaty, koktajli owocowych czy ciast, chociaż wie jak szkodliwe ma on działanie. Ostatnio pojawiło się pewne rozwiązanie, dzięki któremu nie trzeba pozbywać się słodkich ziarenek ze swojej diety, a mianowicie ksylitol.
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest naturalną substancją, którą można znaleźć we włóknistych jarzynach i owocach, w kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych, na przykład w brzozie. Jest on słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale na tym kończy się ich podobieństwo. Dlatego, że ksylitom działa na organizm zupełnie odwrotnie niż zwykły cukier. Jest on świetnym antyoksydantem oraz działa jak rozpuszczalny błonnik pokarmowy w układzie pokarmowym, obniżając poziom cholesterolu i regulując gospodarkę kwasów żółciowych. Dodatkowo nie znajdują się w nim żadne dotychczas znane własności toksyczne.
Co ciekawe ksylitol jest aż o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier i zawiera o 75% mniej węglowodanów.
Ksylitol zalecany jest dla diabetyków, ponieważ jest powoli metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny, w skutek czego wskazuje znacznie niższy indeks glikemiczny (IG 8) niż glukoza czy sacharoza.
Gość