Sztuczny język to zestaw czujników chemicznych, które są w stanie rozpoznać autentyczność wina - czy jest ono dobrego gatunku.
Naukowcy z uniwersytetu w Barcelonie stworzyli elektroniczny język, który jest w stanie "ocenić" i zidentyfikować różne smaki wina. Urządzenie może również służyć do badania jakości żywności.
Nad elektronicznym językiem pracują także naukowcy w Polsce - na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej.
Zastosowanie sztucznego języka jest szersze - można "nauczyć" urządzenie rozpoznawania konkretnych smaków,a następnie na zasadzie podobieństwa do już zaprogramowanych - odróżniać jedne od drugich.
Naukowcy z uniwersytetu w Barcelonie stworzyli elektroniczny język, który jest w stanie "ocenić" i zidentyfikować różne smaki wina. Urządzenie może również służyć do badania jakości żywności.
Nad elektronicznym językiem pracują także naukowcy w Polsce - na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej.
Zastosowanie sztucznego języka jest szersze - można "nauczyć" urządzenie rozpoznawania konkretnych smaków,a następnie na zasadzie podobieństwa do już zaprogramowanych - odróżniać jedne od drugich.
mali.na