Sposób przygotowania:
Zapiekanka angielska
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odlać wodę, dodać śmietanę, szczyptę soli, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej, a potem utrzeć ziemniaki na gładką masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażać na rozgrzanym oleju, a kiedy lekko się podsmaży dodać cebulę i wszystko przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz czerwony sos pesto (lub koncentrat) i musztardę. Wymieszać i smażyć na patelni na małym ogniu około 5 minut. Następnie mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gotowy sos odstawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos, tak aby tylko pokrył dno, a później ułożyć mięso, wylać na nie sos (zostawiając 3-4 łyżki), potem na mięsie z sosem rozsmarować utarte ziemniaki, a na nie wyłożyć resztę sosu. Tak przygotowaną zapiekankę piec pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a po upływie czasu pieczenia rozłożyć go na zapiekance i zapiekać do rozpuszczenia sera bez przykrycia.
msewka