Zapiekanka Kazika

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Ulubiona zapiekanka moich „Tyranek”, przegrał nawet ryż z jabłkami.

Zapiekanka Kazika

Składniki:

Zapiekanka Kazika

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Kazika
*Kabaczek  (nie obieraj), przekrój wzdłuż na 4 części wydrąż nasiona, poszatkuj na jak najcieńsze plastry. Jeśli użyjesz mniejszych nie trzeba usuwać nasion. *Ziemniaki po obraniu surowe, również szatkuj jak najcieniej. *Cebulę na pół ...i w jak najcieńsze piórka. *Ryż ugotowany jeszcze ciepły wymieszaj z curry *Pieczarki, jeśli trzeba obierz i też pokrój jak najcieniej,  wrzuć je na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu/margaryny), obsmaż lekko i posól. *Kiełbaski pokrój bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki). Polecam ten sposób, wykorzystuję go bardzo często! Brytfannę (może być naczynie żaroodporne (4-5 l) posmaruj wnętrze smalcem/margaryną, obsyp tartą bułką/kaszą kukurydzianą. Układaj kolejno warstwy: >połowę ziemniaków,> połowę kiełbasy,> połowę ryżu,> całość cebuli, >całość pieczarek,> 2/3 kabaczka,> pozostałe ziemniaki,> pozostałą kiełbasę, > pozostały ryż,>posyp całość bazylią,> posól,> posyp pieprzem, >czosnkiem zmiażdżonym lub granulowanym,> rozłóż na wierzchu resztę kabaczka. Ugnieć lekko, posyp jeszcze lekko solą , przykryj ... i do piekarnika >220ºC (jeśli z termoo. to 190-200ºC). Po ok. 20 min polej dobrze wymieszanymi  jajkami, śmietaną i mlekiem. Po następnych 40 min.  wierzch zapiekanki posyp serem utartym na wiórki , wstaw już odkryte naczynie, do lekkiego zapieczenia powierzchni sera.  Zapiekałem w brytfannie o wymiarach 36 x 21 x 7 (cm). Całość zapiekania ok. 1g. 20 min. Czas przygotowania ...20-30 min.