Sposób przygotowania:
Zapiekanka Kazika
*Kabaczek (nie obieraj), przekrój wzdłuż na 4 części wydrąż nasiona, poszatkuj na jak najcieńsze plastry. Jeśli użyjesz mniejszych nie trzeba usuwać nasion. *Ziemniaki po obraniu surowe, również szatkuj jak najcieniej. *Cebulę na pół ...i w jak najcieńsze piórka. *Ryż ugotowany jeszcze ciepły wymieszaj z curry *Pieczarki, jeśli trzeba obierz i też pokrój jak najcieniej, wrzuć je na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu/margaryny), obsmaż lekko i posól. *Kiełbaski pokrój bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki). Polecam ten sposób, wykorzystuję go bardzo często! Brytfannę (może być naczynie żaroodporne (4-5 l) posmaruj wnętrze smalcem/margaryną, obsyp tartą bułką/kaszą kukurydzianą. Układaj kolejno warstwy: >połowę ziemniaków,> połowę kiełbasy,> połowę ryżu,> całość cebuli, >całość pieczarek,> 2/3 kabaczka,> pozostałe ziemniaki,> pozostałą kiełbasę, > pozostały ryż,>posyp całość bazylią,> posól,> posyp pieprzem, >czosnkiem zmiażdżonym lub granulowanym,> rozłóż na wierzchu resztę kabaczka. Ugnieć lekko, posyp jeszcze lekko solą , przykryj ... i do piekarnika >220ºC (jeśli z termoo. to 190-200ºC). Po ok. 20 min polej dobrze wymieszanymi jajkami, śmietaną i mlekiem. Po następnych 40 min. wierzch zapiekanki posyp serem utartym na wiórki , wstaw już odkryte naczynie, do lekkiego zapieczenia powierzchni sera. Zapiekałem w brytfannie o wymiarach 36 x 21 x 7 (cm). Całość zapiekania ok. 1g. 20 min. Czas przygotowania ...20-30 min.
Natala1210
Persik
45Kazik
Smiało, wszystko z dyniowatych.
Podpowiem Ci, że kiedyś nie miałem nic z tych "dyniowatych" i użyłem podsmażone (zbrązowione) ogórki (tylko ze słabo wykształconymi nasionami)pokrojone wzłuż i posypane lekko curry. Wypóbuj może ten wariant.
Pozdrawiam
Regina51
45Kazik
Z niecierpliwością czekam na opinię i ocenę ale po sporządzeniu i konsumpcji w gronie rodziny.
Pozdrawiam.