Sposób przygotowania:
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią
Obrać ziemniaki, umyć, podzielić na ćwiartki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 min. Cebulę obrać, drobno posiekać. Cukinię i bakłażan oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Dodać cukinię, smażyć na średnim ogniu 4-5 minut. Posypać solą i pieprzem, odłożyć do miseczki. Połowę mąki wymieszać z odrobiną soli, panierować plasterki bakłażana. Podsmażyć porcjami na pozostałej oliwie, osączyć na bibule z nadmiaru tłuszczu. Umyć pomidory, podzielić na połówki. Mięso pokroić w kostkę. Odcedzić ziemniaki, przełożyć z mięsem i pozostałymi warzywami do posmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z reszty mąki zasmażkę. Rozprowadzić mlekiem i rosołem, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z posiekanym majerankiem. Składniki w naczyniu żaroodpornym polać sosem, posypać startym serem. Piec 35-40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Ewa z Rzeszowa
Ewa z Rzeszowa