
Zestawienie racji pokarmowej (czyli ilości produktów najbardziej wskazanych dla organizmu, spożywana dziennie) z różnych produktów tak, aby zawierała poszczególne składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach nie jest sprawą prostą.
Istnieją bowiem produkty o jednostronnym składzie, jak tłuszcze czy cukier. Inne natomiast, jak warzywa i owoce, zawierają poza węglowodanami, składnikami mineralnymi i witaminami jeszcze niewielkie ilości białka niepełnowartościowego. W mięsie, rybach, jajach, serach przeważa białko i tłuszcze. Produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych oprócz węglowodanów i białek (niepełnowartościowych) mają poza tym inne różnorodne składniki.
Najbardziej urozmaiconą zawartością składników pokarmowych odznacza się mleko. Znajomość składu chemicznego, czyli wartości odżywczej i kalorycznej poszczególnych produktów żywnościowych i ich roli w żywieniu warunkuje racjonalność jadłospisów oraz pozwala na zastępowanie produktów droższych tańszymi, dostosowanie składu potraw do stanu zdrowotnego, apetytu i - co nie jest sprawą obojętną- do upodobań smakowych domowników.
Istnieją bowiem produkty o jednostronnym składzie, jak tłuszcze czy cukier. Inne natomiast, jak warzywa i owoce, zawierają poza węglowodanami, składnikami mineralnymi i witaminami jeszcze niewielkie ilości białka niepełnowartościowego. W mięsie, rybach, jajach, serach przeważa białko i tłuszcze. Produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych oprócz węglowodanów i białek (niepełnowartościowych) mają poza tym inne różnorodne składniki.
Najbardziej urozmaiconą zawartością składników pokarmowych odznacza się mleko. Znajomość składu chemicznego, czyli wartości odżywczej i kalorycznej poszczególnych produktów żywnościowych i ich roli w żywieniu warunkuje racjonalność jadłospisów oraz pozwala na zastępowanie produktów droższych tańszymi, dostosowanie składu potraw do stanu zdrowotnego, apetytu i - co nie jest sprawą obojętną- do upodobań smakowych domowników.