Zastosowanie i mrożenie koperku

Piszemy dlaczego warto mieć go mrożonego w zamrażalniku szczególnie teraz, gdy nadchodzi zima.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zastosowanie i mrożenie koperku
Koperek jest popularną rośliną w naszej kuchni.Znakomicie pasuje do większości dań, jasnych sosów, do ryb, sałatek jajecznych, surowych i gotowanych ogórków, a szczególnie do młodych gotowanych ziemniaczków. Młodego ziela nie należy gotować bo traci swój aromat zawsze dajemy go pod koniec przyrządzania potrawy wtedy pachnie w całym domu.

Z powodu jego intensywnego aromatu należy stosować go w małych ilościach i oszczędnie .Czy wyobrażacie sobie aby nie ugotować zupy koperkowej zimą bo ja nie...

Na bieżące potrzeby zbieramy świeże listki tylko do mrozów jako, że jest wrażliwy już na pierwsze jesienne przymrozki warto więc go zebrać z działki przed pierwszymi mrozami posiekać ,przed siekaniem nie myć (zbierać tak aby był czysty) i suchego właśnie pokroić włożyć do woreczka do mrożonek i zamrozić wtedy zmarznięty nie skleja się tylko ładnie rozsypuje.

Suszenia nie polecam ponieważ suszony traci dużo ze swego aromatu, a mrożony zawsze jak świeży.