Galaretkę kojarzymy na ogół ze słodkim, owocowym smakiem oraz fantazyjnymi, kolorowymi kompozycjami w szklanych pucharkach. Mało kto pamięta, że galaretka ma także swoje słone odmiany.
Galaretka jest jednym z najbardziej uniwersalnych deserów. Może być podawana samodzielnie, z dodatkiem owoców, bitej śmietany czy bakalii, zawsze jednak na zimno, gdyż pod wpływem wyższej temperatury upłynnia się. Swoją zwartą konsystencję zawdzięcza właściwościom żelującym głównego składnika – żelatyny, pektyny lub agaru. Galaretki z dodatkiem tych dwóch ostatnich komponentów są często wybierane przez wegetarian, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. Niektóre owoce, jak na przykład czerwona porzeczka czy wybrane odmiany jabłek, zawierają tak dużą ilość roślinnej pektyny, że ich sok samoistnie ulega zżelowaniu. Jednakże uzyskana w ten sposób galaretka nie zawsze jest wystarczająco gęsta, dlatego dodatek żelatyny staje się niezbędny.
Słona galaretka nazywana jest auszpikiem. Przygotowuje się ją z wywaru mięsnego, rybnego a nawet warzywnego i podaje z kawałkami ugotowanego mięsa, ryb, jaj lub jarzyn. Także słona galaretka wymaga dodatku żelatyny. Wyjątek od tej reguły stanowią „zimne nóżki” - nogi wieprzowe długo gotowane z przyprawami, które zawierają dużą ilość żelatyny i schłodzone zastygają samoistnie.
Znakomite słodkie i słone desery przygotujesz z Żelatyną do mięs, ryb, warzyw i deserów Delecta, dostępną obecnie w ekonomicznym, 50 gramowym opakowaniu na 2,5 litra wody.
Wypróbuj!
Cena: ok. 2,99 zł.
Galaretka jest jednym z najbardziej uniwersalnych deserów. Może być podawana samodzielnie, z dodatkiem owoców, bitej śmietany czy bakalii, zawsze jednak na zimno, gdyż pod wpływem wyższej temperatury upłynnia się. Swoją zwartą konsystencję zawdzięcza właściwościom żelującym głównego składnika – żelatyny, pektyny lub agaru. Galaretki z dodatkiem tych dwóch ostatnich komponentów są często wybierane przez wegetarian, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. Niektóre owoce, jak na przykład czerwona porzeczka czy wybrane odmiany jabłek, zawierają tak dużą ilość roślinnej pektyny, że ich sok samoistnie ulega zżelowaniu. Jednakże uzyskana w ten sposób galaretka nie zawsze jest wystarczająco gęsta, dlatego dodatek żelatyny staje się niezbędny.
Słona galaretka nazywana jest auszpikiem. Przygotowuje się ją z wywaru mięsnego, rybnego a nawet warzywnego i podaje z kawałkami ugotowanego mięsa, ryb, jaj lub jarzyn. Także słona galaretka wymaga dodatku żelatyny. Wyjątek od tej reguły stanowią „zimne nóżki” - nogi wieprzowe długo gotowane z przyprawami, które zawierają dużą ilość żelatyny i schłodzone zastygają samoistnie.
Znakomite słodkie i słone desery przygotujesz z Żelatyną do mięs, ryb, warzyw i deserów Delecta, dostępną obecnie w ekonomicznym, 50 gramowym opakowaniu na 2,5 litra wody.
Wypróbuj!
Cena: ok. 2,99 zł.