Jedzmy warzywa!
Jak pokazują przeprowadzone przez dietetyków badania i ankiety, nie doceniamy zielonych warzyw i jadamy ich znacznie mniej niż nasi zachodni sąsiedzi! Gdzie leży przyczyna?
Wielu z nas uważa warzywa za mało smaczne, albo zwyczajnie nie wie w jaki sposób je przygotować! Przez niewiedzę tracimy więc doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, niezbędnych w procesach metabolicznych (szybszym spalaniu), a więc i w odchudzaniu!
Zielone warzywa są niskokaloryczne, składają się głównie z wody (nawet 90% ich składu!)i są moczopędne dzięki czemu łatwo pozbyć się obrzęków i cellulitu!
Warto wiedzieć też, że zielone warzywa zawierają mnóstwo dobroczynnego błonnika, który pęcznieje w żołądku powodując, że na dłużej czujemy się syci. Błonnik doskonale poprawia też funkcję jelit i oczyszcza je z zalegającej treści pokarmowej.
Bez znaczenia nie pozostaje także zielony kolor warzyw. Obecny w nich chlorofil doskonale oczyszcza organizm i pomaga przywrócić mu równowagę!
Fot. Fotolia
Zielone warzywa w diecie
Seler naciowy - to warzywo idealne dla wszystkich pragnących zrzucić kilka kilo! Jego moc tkwi w jego strukturze! Seler naciowy jest bowiem zbity w swej łodygowatej naturze i na dłużej zostaje żołądku, pozostawiając uczucie sytości.
Seler naciowy doskonale sprawdzi się w sałatkach, surówkach, twarożkach i owocowo-warzywnych koktajlach. Jego wyrazistość podbije też smak tłustych mięs, zup, dań jednogarnkowych i najróżniejszych potrawek!
Cukinia
To doskonale znane nam warzywo porasta przydomowe ogródki, ale jest ono dostępne także w warzywniakach - zarówno w sezonie jak i poza nim. Cukinia jest lekkostrawna i łagodna (zalecana nawet osobom z problemami gastrycznymi).
Warzywo to wykorzystać można do zrobienia popularnego lecza, zupy kremowej, zapiekanki czy placuszków. Cukinia pysznie smakuje też gdy nadziejemy ją mięsnym farszem, a także gdy poddamy ją grillowaniu!
Kapusta
Okrągłe, składające się z wielu liści warzywo to częsty składnik najróżniejszych diet - jest ono bowiem bogate w najsilniejszy z przeciwutleniaczy - glutation! Kapusta zawiera też dużą ilość witaminy C, siarki i cynku.
Jeśli chcemy schudnąć, spożywajmy ją w sałatkach lub dodawajmy do koktajli (wystarczy zmiksować liść). To cenne warzywo śmiało można też dusić na niewielkiej ilości tłuszczu (kaloryczności i ciężkostrawności dodaje jej dopiero mięso).
Sałata
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć i jej - smacznej, a zarazem niebywale wartościowej sałaty! Jej liście (100 g) zawierają jedynie 15kcal, mnóstwo witamin i dobroczynnego chlorofilu (im sałata ciemniejsza, tym więcej go zawiera - przykładem jest rukola!)
Jak jeść to warzywo, wiedzą już nawet przedszkolaki! Wszelkiego rodzaju sałatki i surówki to najlepszy sposób na wykorzystanie cennych właściwości sałaty. Tych niepozornych listków możecie użyć również do farszów, chłodników i zup!
Fot. Fotolia
Brokuły
Cóż takiego w sobie kryją, że warto wdrożyć je do diety odchudzającej? Warzywa te są źródłem błonnika, który na długo daje uczucie sytości. Nie można zapomnieć również, że w brokułach zawarty jest chrom, który reguluje poziom cukru w naszym organizmie i hamuje apetyt.
Brokuły przyrządzać można na wiele sposobów: gotować na parze, dodawać do sałatek czy zapiekanek, gotować go w zupach, a także nadziewać nimi mięsa!
Fasolka szparagowa
Niepozorne strąki to warzywa, które przyspieszają metabolizm poprzez zawartość białka, błonnika i wody. Warto wspomnieć też, że jest ona dobrym źródłem potasu pomagającego w usuwaniu nadmiaru płynów z organizmu, co sprzyja regulowaniu wagi.
Fasolka szparagowa dobrze smakuje po ugotowaniu i podaniu z niewielką ilością masła i bułki tartej. Śmiało dodawać ją można do makaronu, ryżu, kaszy, zup i dań jednogarnkowych!
Fot. Fotolia
Odpowiednia dieta potrafi zdziałać cuda, ale pamiętajcie, że przy diecie redukcyjnej niezbędny jest także ruch, który z pewnością okaże się przyjemnym jej uzupełnieniem - zwłaszcza że postępy są zauważalne już po kilku tygodniach! Które z zielonych warzyw najczęściej goszczą w Waszej kuchni?
Jak pokazują przeprowadzone przez dietetyków badania i ankiety, nie doceniamy zielonych warzyw i jadamy ich znacznie mniej niż nasi zachodni sąsiedzi! Gdzie leży przyczyna?
Wielu z nas uważa warzywa za mało smaczne, albo zwyczajnie nie wie w jaki sposób je przygotować! Przez niewiedzę tracimy więc doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, niezbędnych w procesach metabolicznych (szybszym spalaniu), a więc i w odchudzaniu!
Zielone warzywa są niskokaloryczne, składają się głównie z wody (nawet 90% ich składu!)i są moczopędne dzięki czemu łatwo pozbyć się obrzęków i cellulitu!
Warto wiedzieć też, że zielone warzywa zawierają mnóstwo dobroczynnego błonnika, który pęcznieje w żołądku powodując, że na dłużej czujemy się syci. Błonnik doskonale poprawia też funkcję jelit i oczyszcza je z zalegającej treści pokarmowej.
Bez znaczenia nie pozostaje także zielony kolor warzyw. Obecny w nich chlorofil doskonale oczyszcza organizm i pomaga przywrócić mu równowagę!
Fot. Fotolia
Zielone warzywa w diecie
Seler naciowy - to warzywo idealne dla wszystkich pragnących zrzucić kilka kilo! Jego moc tkwi w jego strukturze! Seler naciowy jest bowiem zbity w swej łodygowatej naturze i na dłużej zostaje żołądku, pozostawiając uczucie sytości.
Seler naciowy doskonale sprawdzi się w sałatkach, surówkach, twarożkach i owocowo-warzywnych koktajlach. Jego wyrazistość podbije też smak tłustych mięs, zup, dań jednogarnkowych i najróżniejszych potrawek!
Cukinia
To doskonale znane nam warzywo porasta przydomowe ogródki, ale jest ono dostępne także w warzywniakach - zarówno w sezonie jak i poza nim. Cukinia jest lekkostrawna i łagodna (zalecana nawet osobom z problemami gastrycznymi).
Warzywo to wykorzystać można do zrobienia popularnego lecza, zupy kremowej, zapiekanki czy placuszków. Cukinia pysznie smakuje też gdy nadziejemy ją mięsnym farszem, a także gdy poddamy ją grillowaniu!
Kapusta
Okrągłe, składające się z wielu liści warzywo to częsty składnik najróżniejszych diet - jest ono bowiem bogate w najsilniejszy z przeciwutleniaczy - glutation! Kapusta zawiera też dużą ilość witaminy C, siarki i cynku.
Jeśli chcemy schudnąć, spożywajmy ją w sałatkach lub dodawajmy do koktajli (wystarczy zmiksować liść). To cenne warzywo śmiało można też dusić na niewielkiej ilości tłuszczu (kaloryczności i ciężkostrawności dodaje jej dopiero mięso).
Sałata
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć i jej - smacznej, a zarazem niebywale wartościowej sałaty! Jej liście (100 g) zawierają jedynie 15kcal, mnóstwo witamin i dobroczynnego chlorofilu (im sałata ciemniejsza, tym więcej go zawiera - przykładem jest rukola!)
Jak jeść to warzywo, wiedzą już nawet przedszkolaki! Wszelkiego rodzaju sałatki i surówki to najlepszy sposób na wykorzystanie cennych właściwości sałaty. Tych niepozornych listków możecie użyć również do farszów, chłodników i zup!
Fot. Fotolia
Brokuły
Cóż takiego w sobie kryją, że warto wdrożyć je do diety odchudzającej? Warzywa te są źródłem błonnika, który na długo daje uczucie sytości. Nie można zapomnieć również, że w brokułach zawarty jest chrom, który reguluje poziom cukru w naszym organizmie i hamuje apetyt.
Brokuły przyrządzać można na wiele sposobów: gotować na parze, dodawać do sałatek czy zapiekanek, gotować go w zupach, a także nadziewać nimi mięsa!
Fasolka szparagowa
Niepozorne strąki to warzywa, które przyspieszają metabolizm poprzez zawartość białka, błonnika i wody. Warto wspomnieć też, że jest ona dobrym źródłem potasu pomagającego w usuwaniu nadmiaru płynów z organizmu, co sprzyja regulowaniu wagi.
Fasolka szparagowa dobrze smakuje po ugotowaniu i podaniu z niewielką ilością masła i bułki tartej. Śmiało dodawać ją można do makaronu, ryżu, kaszy, zup i dań jednogarnkowych!
Fot. Fotolia
Odpowiednia dieta potrafi zdziałać cuda, ale pamiętajcie, że przy diecie redukcyjnej niezbędny jest także ruch, który z pewnością okaże się przyjemnym jej uzupełnieniem - zwłaszcza że postępy są zauważalne już po kilku tygodniach! Które z zielonych warzyw najczęściej goszczą w Waszej kuchni?
SylaUla