Warzywa cebulowe

  • 3

Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Warzywa cebulowe
fot. Fotolia

Warzywa cebulowe sa bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy warzyw? Zapraszam do dalszego czytania. 

Do warzyw cebulowych zalicza się :

Cebulę - jest ona niezastąpiona w każdej kuchni. Podnosi walory smakowe bardzo wielu potraw. Jest zdrowa i ma dużo witamin, m.in. witaminę C, K, PP, prowitaminę A oraz magnez, żelazo, krzem i fosfor. By uniknąć płakania przy krojeniu cebuli, należy ją schłodzić.

Por - doskonały składnik sałatek i zup. Por lubi chłodne i mokre lata, wymaga żyznej gleby. Nie boi się przymrozków. Zieloną część (liście) można wykorzystać do wywarów. Por zawiera sporo fosforu, wapnia i karotenu.

Czosnek - to kolejne niezastąpione w kuchni warzywo. Doskonale aromatyzuje mięsa i sosy. Jest bardzo zdrowy. Ma działanie bakteriobójcze. Doskonały lek przy przeziębieniu. Dodatkowo wspomaga trawienie i chroni przed udarem. Ciekawostką jest to, że z jednego metra kwadratowego uprawy, można zebrać 1 kg czosnku. Czosnek jest polecany dla osób z nadciśnieniem, bo skutecznie go obniża.

Cebula perłowa - charakteryzuje się małymi srebrnymi cebulkami, doskonale nadają się do marynowania. Są mrozoodporne. Sadzi się je do końca sierpnia, a ich zbiór zaczyna się w kolejnym roku.

Szczypior - to doskonały dodatek do jajek, kanapek i past, a także do wszystkich surówek. Zawiera dużo witaminy C, podobnie jak czosnek obniża ciśnienie. Można go uprawiać na balkonie lub kuchennym parapecie.

Szalotka - to małe cebulki, które zbiera się w lipcu. Mają delikatny smak. Doskonale komponuje się z czerwonym winem.

Siedmiolatka - jest grubsza od szczypiorku i rośnie w kępkach. Doskonała na kanapki i sałatki.

Zachęcam do spożywania warzyw z tej grupy. Są bardzo zdrowe i dzięki nim kuchni nabierze smaku i aromatu.


Polecamy: cebula i czosnek w profilaktyce przeciwnowotworowej >>>