Kapusta - jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo witamin A, B, C, E i K. Zielone liście zawierają także kwas foliowy, a ilość witaminy C jest porównywalna do cytryny. Liście kapusty są także pomocne przy obrzękach. Bardzo zdrowy jest sok z kapusty. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Mniej popularna jest czerwona kapusta. Doskonale nadaje się na surówki. Nie zawiera cholesterolu. Ma za to sporo błonnika pokarmowego. Są wczesne i późne odmiany kapusty. Uprawia się ją na żyznych glebach.
Brukselka - to małe, drobne kapustki. Rosną na pędzie, który jest nimi pokryty. Mają 3-5 cm średnicy. Z jednego pędu brukselki można zebrać nawet 90 szt mini kapustek. Są odporne na przymrozki. By przyśpieszyć gotowanie brukselki, należy naciąć ją przy głąbie na krzyż tak, by woda dostawała się do środka.
Kalafior - ma większe wymagania od kapusty, jeśli chodzi o uprawę. Są białe i zielone kalafiory. Jadalną częścią są różyczki. Kalafior doskonale nadaje się do zup i zapiekanek.
Brokuł - przypomina wyglądem kalafiora. Ich zbiór przypada na lato, jednak szybko kwitną. Są odporne na niższe temperatury. Mają delikatny smak. Istnieją także fioletowe i różowe odmiany brokuła. Doskonale nadaje się do sałatek i zup. Można nim faszerować mięsa lub robić z niego pasty.
Kalarepa - to dość zapomniane warzywo. Także należy do grupy warzyw kapustnych. Można ją chrupać na surowo lub używać do surówek.
Jarmuż - kolejne zapomniane warzywo. Jest bardzo smaczne. Można z niego robić zupy, sałatki, a nawet chipsy. Ma zielone, postrzępione liście. Jest bogaty w witaminy C i K oraz składniki mineralne. Zapobiega chorobom serca.
Kapusta pekińska - ma podłużne zielone główki. Najczęściej wykorzystuje się ją do surówek. Doskonale nadaje się także do przyrządzania gołąbków, czy farszu do sajgonek.
Czy przy niedoczynności tarczycy można jeść warzywa kapustne? >>>
Brukselka - to małe, drobne kapustki. Rosną na pędzie, który jest nimi pokryty. Mają 3-5 cm średnicy. Z jednego pędu brukselki można zebrać nawet 90 szt mini kapustek. Są odporne na przymrozki. By przyśpieszyć gotowanie brukselki, należy naciąć ją przy głąbie na krzyż tak, by woda dostawała się do środka.
Kalafior - ma większe wymagania od kapusty, jeśli chodzi o uprawę. Są białe i zielone kalafiory. Jadalną częścią są różyczki. Kalafior doskonale nadaje się do zup i zapiekanek.
Brokuł - przypomina wyglądem kalafiora. Ich zbiór przypada na lato, jednak szybko kwitną. Są odporne na niższe temperatury. Mają delikatny smak. Istnieją także fioletowe i różowe odmiany brokuła. Doskonale nadaje się do sałatek i zup. Można nim faszerować mięsa lub robić z niego pasty.
Kalarepa - to dość zapomniane warzywo. Także należy do grupy warzyw kapustnych. Można ją chrupać na surowo lub używać do surówek.
Jarmuż - kolejne zapomniane warzywo. Jest bardzo smaczne. Można z niego robić zupy, sałatki, a nawet chipsy. Ma zielone, postrzępione liście. Jest bogaty w witaminy C i K oraz składniki mineralne. Zapobiega chorobom serca.
Kapusta pekińska - ma podłużne zielone główki. Najczęściej wykorzystuje się ją do surówek. Doskonale nadaje się także do przyrządzania gołąbków, czy farszu do sajgonek.
Czy przy niedoczynności tarczycy można jeść warzywa kapustne? >>>
Nina W.
Dinah
BĄBELEK85