W Berlinie 21-29 stycznia 2012 trwa Zielony Tydzień - międzynarodowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. To największe tego typu wydarzenie na świecie przyciąga co roku około pół miliona uczestników pragnących skosztować kulinarnych specjałów z całego świata. To również świetny sposób na to, aby każdy kraj zaprezentował swoje najdoskonalsze produkty.
Tak zwany Grüne Woche odbywa się już po raz 77 i od lat wystawiają się tu rolnicy, ogrodnicy producenci żywności hodowy zwierząt oraz producentów kwiatów. Z roku na rok, berlińskie targi koncentrują się na produktach ekologicznych. Tegoroczny Zielony Tydzień będzie w dużej mierze poświęcony problemom bezpieczeństwa żywności, produktów organicznych, bio-rolnictwu. Każdy dzień jest poświęcony innemu regionowi Niemiec. Oficjalnym państwem partnerskim w tym roku jest Rumunia, co stanowi okazję do skosztowania jej specjałów oraz win.
Wielką popularnością cieszy się hala w której prezentowana jest żywność ekologiczna, regionalna, produkowana według tradycyjnych receptur. Podczas targów odbywają się też występy zespołów ludowych oraz pokazy rękodzieła. Polskie produkty zyskują co roku wielkie uznanie. Na polskiej ekspozycji prezentują się zarówno regiony jak i indywidualni producenci. Hasłem polskiej ekspozycji jest jak w zeszłym roku "Polska smakuje", a symbolem jest tradycyjnie już jabłko. W piątek targi "Zielony Tydzień" odwiedził minister rolnictwa Marek Sawicki i wygłosił prelekcję na temat polskiej gospodarki rolnej. Weźmie też udział w organizowanym przy okazji targów szczycie ministrów rolnictwa z 20 krajów świata.
Opublikowali oni rezolucję zwracające uwagę na problemy głodu - około połowy populacji światowej zamieszkuje tereny wiejskie, a 3/4 głodujących to ludzie zamieszkujący obszary rolnicze i żyjących z pracy w rolnictwie. Ministrowie zobowiązali się do podjęcia wysiłków nad poprawą warunków życia ludzi pracujących w sektorze produkcji żywności. Zwrócono także uwagę na fakt ogromnego marnotrastwa: znaczna część wyprodukowanej na całym świecie żywności ulega stracie na drodze pomiędzy producentem a konsumentem. Czas ograniczyć te straty. Z żywnością należy obchodzić się ostrożnie i odpowiedzialnie, aby zmniejszyć ilość zmarnowanych dóbr. Pochylono się także nad zagadnieniem lepszego wykorzystania odpadów i produktów ubocznych rolnictwa do produkcji energii.
Źródło: grunewoche.de, www.minrol.gov.pl
Tak zwany Grüne Woche odbywa się już po raz 77 i od lat wystawiają się tu rolnicy, ogrodnicy producenci żywności hodowy zwierząt oraz producentów kwiatów. Z roku na rok, berlińskie targi koncentrują się na produktach ekologicznych. Tegoroczny Zielony Tydzień będzie w dużej mierze poświęcony problemom bezpieczeństwa żywności, produktów organicznych, bio-rolnictwu. Każdy dzień jest poświęcony innemu regionowi Niemiec. Oficjalnym państwem partnerskim w tym roku jest Rumunia, co stanowi okazję do skosztowania jej specjałów oraz win.
Wielką popularnością cieszy się hala w której prezentowana jest żywność ekologiczna, regionalna, produkowana według tradycyjnych receptur. Podczas targów odbywają się też występy zespołów ludowych oraz pokazy rękodzieła. Polskie produkty zyskują co roku wielkie uznanie. Na polskiej ekspozycji prezentują się zarówno regiony jak i indywidualni producenci. Hasłem polskiej ekspozycji jest jak w zeszłym roku "Polska smakuje", a symbolem jest tradycyjnie już jabłko. W piątek targi "Zielony Tydzień" odwiedził minister rolnictwa Marek Sawicki i wygłosił prelekcję na temat polskiej gospodarki rolnej. Weźmie też udział w organizowanym przy okazji targów szczycie ministrów rolnictwa z 20 krajów świata.
Opublikowali oni rezolucję zwracające uwagę na problemy głodu - około połowy populacji światowej zamieszkuje tereny wiejskie, a 3/4 głodujących to ludzie zamieszkujący obszary rolnicze i żyjących z pracy w rolnictwie. Ministrowie zobowiązali się do podjęcia wysiłków nad poprawą warunków życia ludzi pracujących w sektorze produkcji żywności. Zwrócono także uwagę na fakt ogromnego marnotrastwa: znaczna część wyprodukowanej na całym świecie żywności ulega stracie na drodze pomiędzy producentem a konsumentem. Czas ograniczyć te straty. Z żywnością należy obchodzić się ostrożnie i odpowiedzialnie, aby zmniejszyć ilość zmarnowanych dóbr. Pochylono się także nad zagadnieniem lepszego wykorzystania odpadów i produktów ubocznych rolnictwa do produkcji energii.
Źródło: grunewoche.de, www.minrol.gov.pl