Grupa brytyjskich naukowców wyhodowała nową wersję popularnego warzywa z dodatkową zawartością witamin. Nowy super-brokuł zawiera trzy razy więcej glukorafaniny, która w wyniku działania zawartego w świeżych warzywach enzymu o nazwie myrozynaza, ulega przekształceniu w sulforafan, a ten ostatni nie bez przyczyn jest uznawany za jeden z najważniejszych naturalnych związków antynowotworowych.
Nowa wersja brokułu powstała w dwóch znanych brytyjskich instytutach naukowych, w których naukowcy używając tradycyjnych metod skrzyżowali zwykły brytyjski brokuł z jego dziką sycylijską odmianą.
Beneforte, bo taką nazwę przyjęło nowe warzywo, ma trochę słodszy smak od swojego starszego brata.
Nowa wersja brokułu powstała w dwóch znanych brytyjskich instytutach naukowych, w których naukowcy używając tradycyjnych metod skrzyżowali zwykły brytyjski brokuł z jego dziką sycylijską odmianą.
Beneforte, bo taką nazwę przyjęło nowe warzywo, ma trochę słodszy smak od swojego starszego brata.