Ziemniaki... czy rzeczywiście są takie złe?

Wiele osób wyeliminowało ze swojej codziennej diety ziemniaki, uważając je za produkt kaloryczny i tuczący. Czy to prawda?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ziemniaki... czy rzeczywiście są takie złe?
CO ZAWIERAJĄ?

Wiele ludzi uważa, że ziemniaki są niezdrowe, że tuczą i że nie powinno się ich jeść. Jednak są one cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawierają m.in. : potas, wapń, skrobię, witaminę C i witaminy z grupy B. Są również lekkostrawne.

ZIEMNIAKI NIE TUCZĄ!!!

Kaloryczność tego warzywa jest niewielka. Zawierają około 70 kcal/100g. Jest to bardzo mało. Dla porównania: w 100g makaronu bezjajecznego jest około 130 kcal, a w tej samej ilości kaszy gryczanej aż 360 kcal. Z tego wynika ze ugotowane ziemniaki ani nie tuczą, ani nie są niezdrowe wręcz odwrotnie. (Oczywiście co za dużo to niezdrowo... - ta złota zasada tyczy wszystkiego.)

A WIĘC W CZYM TKWI PROBLEM?

Problem pojawia się w momencie, gdy do tych bezkarnych ziemniaków dodajemy: masło, skwarki lub polewamy je sosem, majonezem itp. lub co gorsza, robimy z nich frytki, które smażone są w głębokim oleju. To właśnie wtedy powinniśmy ich unikać!!!

TO Z CZYM JE JEŚĆ?

Zdecydowanie z zielonym! W tej roli idealnie sprawdzi się np. koperek. Dobrym pomysłem będzie również jogurt naturalny czy kefir. A jeśli mamy ochotę na frytki, to zróbmy je sami w domu, upieczone w piekarniku. Wystarczy obrać, umyć, pokroić i upiec ziemniaki. Będą o wiele zdrowsze niż te smażone lub zakupione w pobliskiej restauracji typu fast-food.

PODSUMOWUJĄC:

Ziemniaki same w sobie nie są kaloryczne i tuczące (w 1 ziemniaku mamy ok. 55 kcal). Lecz jeśli dochodzą do nich sosy, tłuszcze czy inne dodatki ich kaloryczność wzrasta nawet trzykrotnie.