Grillować w piekarniku można różne rodzaje kiełbas. Najczęściej wybiera się: zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą.
Jak grillować kiełbasę w piekarniku?
Kiełbasę można upiec bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego. W piekarniku wystarczy ustawić termoobieg lub pieczenie „góra-dół”. W zależności od upodobań, mięso można grillować polane marynatą bądź „suche”, np. z cebulą.
Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą
Przed przyrządzeniem kiełbasy, przygotuj sobie wcześniej blaszkę do pieczenia. Do marynaty potrzebujesz: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku, miodu oraz kilku kropel tabasco.
Kiełbasa jak z grilla z cebulą
Kiełbasę z warzywami najlepiej upiecz w naczyniu żaroodpornym. Jeśli przykryjesz je folią aluminiową, mięso będzie bardziej miękkie, a jeśli z niej zrezygnujesz – bardziej chrupiące.
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku
Z białą kiełbasą postępuje się w taki sam sposób, z tą różnicą, że nie nacina się jej skórki. Danie można podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Jak grillować kiełbasę w piekarniku?
Kiełbasę można upiec bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego. W piekarniku wystarczy ustawić termoobieg lub pieczenie „góra-dół”. W zależności od upodobań, mięso można grillować polane marynatą bądź „suche”, np. z cebulą.
Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą
Przed przyrządzeniem kiełbasy, przygotuj sobie wcześniej blaszkę do pieczenia. Do marynaty potrzebujesz: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku, miodu oraz kilku kropel tabasco.
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj odrobiną oleju.
- Kiełbasę potnij na mniejsze kawałki i ponacinaj nożem.
- Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą, aż do uzyskania jednolitego koloru.
- Ułóż kiełbasę na blaszce i każdy kawałek posmaruj zalewą.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem lub z funkcją „góra – dół”.
- W trakcie, odwróć kawałki kiełbasy na drugą stronę i ponownie posmaruj marynatą.
- Piecz, aż skórka będzie chrupiąca.
Kiełbasa jak z grilla z cebulą
Kiełbasę z warzywami najlepiej upiecz w naczyniu żaroodpornym. Jeśli przykryjesz je folią aluminiową, mięso będzie bardziej miękkie, a jeśli z niej zrezygnujesz – bardziej chrupiące.
- Posmaruj naczynie żaroodporne masłem lub olejem.
- Ponacinaj kiełbasę i ułóż w szkle.
- Cebulę potnij w piórka i połóż na mięso.
- Możesz dodać inne warzywa, np. pokrojoną w paski paprykę albo cukinię.
- Piecz w piekarniku, od czasu do czasu, mieszając delikatnie zawartość naczynia.
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku
Z białą kiełbasą postępuje się w taki sam sposób, z tą różnicą, że nie nacina się jej skórki. Danie można podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.