Kiełbasa z piekarnika jak z grilla

Aby kiełbasa była chrupiąca jak z grilla, piecze się ją w piekarniku ustawionym na termoobieg lub pieczenie „góra-dół”. Kiełbasę przed opiekaniem można posmarować marynatą z musztardy i papryki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kiełbasa z piekarnika jak z grilla
fot. Fotolia
Grillować w piekarniku można różne rodzaje kiełbas. Najczęściej wybiera się: zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą.

Jak grillować kiełbasę w piekarniku?

Kiełbasę można upiec bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego. W piekarniku wystarczy ustawić termoobieg lub pieczenie „góra-dół”. W zależności od upodobań, mięso można grillować polane marynatą bądź „suche”, np. z cebulą.

Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą

Przed przyrządzeniem kiełbasy, przygotuj sobie wcześniej blaszkę do pieczenia. Do marynaty potrzebujesz: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku, miodu oraz kilku kropel tabasco.
  • Blaszkę do pieczenia wysmaruj odrobiną oleju.
  • Kiełbasę potnij na mniejsze kawałki i ponacinaj nożem.
  • Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą, aż do uzyskania jednolitego koloru.
  • Ułóż kiełbasę na blaszce i każdy kawałek posmaruj zalewą.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem lub z funkcją „góra – dół”.
  • W trakcie, odwróć kawałki kiełbasy na drugą stronę i ponownie posmaruj marynatą.
  • Piecz, aż skórka będzie chrupiąca.

Kiełbasa jak z grilla z cebulą

Kiełbasę z warzywami najlepiej upiecz w naczyniu żaroodpornym. Jeśli przykryjesz je folią aluminiową, mięso będzie bardziej miękkie, a jeśli z niej zrezygnujesz – bardziej chrupiące.
  • Posmaruj naczynie żaroodporne masłem lub olejem.
  • Ponacinaj kiełbasę i ułóż w szkle.
  • Cebulę potnij w piórka i połóż na mięso.
  • Możesz dodać inne warzywa, np. pokrojoną w paski paprykę albo cukinię.
  • Piecz w piekarniku, od czasu do czasu, mieszając delikatnie zawartość naczynia.

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku

Z białą kiełbasą postępuje się w taki sam sposób, z tą różnicą, że nie nacina się jej skórki. Danie można podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.