Jak zrobić jajecznicę z serem?

Jajecznicę z serem żółtym robi się z jajek i sera żółtego. Sprawdzi się zarówno miękka mozzarella, jak i twarda gouda. Do tak przygotowanego posiłku można dodać: szynkę, pomidory, szczypiorek czy cebulkę. Pyszne danie z pewnością ucieszy nawet niejadków.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajecznicę z serem?
fot. Fotolia
Kaszubi podają jajecznicę na boczku jako pierwszy posiłek podczas niedzielnego śniadania wielkanocnego. Polska kultura ludowa ma też kilka gwarowych określeń na tę potrawę: "jajeśnica", "wajecznica", "smażylnica".

Jajecznica z serem - składniki

Składniki do przygotowania tej prostej i smacznej potrawy to: jajka (kurze, kacze, przepiórcze lub strusie), masło, żółty ser i dowolna przyprawa do smaku (pieprz, sól, przyprawa do kebaba, gyrosa, zioła prowansalskie, czosnek). Jajecznicę przyrządzamy podobnie jak francuski omlet, z tą tylko różnicą, że cały czas mieszamy jajka.

Jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku

Smażenie jajecznicy z żółtym serem nie różni się niczym od smażenia jajecznicy z boczkiem czy bez żadnych dodatków:
  • Na rozgrzanej patelni kładziemy masło.
  • Masło ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło i dodajemy jajka.
  • Gdy już zrobimy z nich jajecznicę, dodajemy ser.
  • Ser dodajemy w dowolnie wybranej przez nas postaci. Wcześniej możemy go zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry.
  • Nie przerywając mieszania czekamy, aż ser się rozpuści.
  • Nakładamy jajecznicę na talerz.
  • Doprawiamy według uznania.
Jajecznicę można podawać na kilka sposobów: samodzielnie, na kanapkach, z ziemniakami, makaronem, zapieczoną w bułce lub tortilli.