Kaszubi podają jajecznicę na boczku jako pierwszy posiłek podczas niedzielnego śniadania wielkanocnego. Polska kultura ludowa ma też kilka gwarowych określeń na tę potrawę: "jajeśnica", "wajecznica", "smażylnica".
Jajecznica z serem - składniki
Składniki do przygotowania tej prostej i smacznej potrawy to: jajka (kurze, kacze, przepiórcze lub strusie), masło, żółty ser i dowolna przyprawa do smaku (pieprz, sól, przyprawa do kebaba, gyrosa, zioła prowansalskie, czosnek). Jajecznicę przyrządzamy podobnie jak francuski omlet, z tą tylko różnicą, że cały czas mieszamy jajka.
Jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku
Smażenie jajecznicy z żółtym serem nie różni się niczym od smażenia jajecznicy z boczkiem czy bez żadnych dodatków:
Jajecznica z serem - składniki
Składniki do przygotowania tej prostej i smacznej potrawy to: jajka (kurze, kacze, przepiórcze lub strusie), masło, żółty ser i dowolna przyprawa do smaku (pieprz, sól, przyprawa do kebaba, gyrosa, zioła prowansalskie, czosnek). Jajecznicę przyrządzamy podobnie jak francuski omlet, z tą tylko różnicą, że cały czas mieszamy jajka.
Jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku
Smażenie jajecznicy z żółtym serem nie różni się niczym od smażenia jajecznicy z boczkiem czy bez żadnych dodatków:
- Na rozgrzanej patelni kładziemy masło.
- Masło ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło i dodajemy jajka.
- Gdy już zrobimy z nich jajecznicę, dodajemy ser.
- Ser dodajemy w dowolnie wybranej przez nas postaci. Wcześniej możemy go zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry.
- Nie przerywając mieszania czekamy, aż ser się rozpuści.
- Nakładamy jajecznicę na talerz.
- Doprawiamy według uznania.