Zmniejsza się eksport polskich warzyw i owoców

  • 1

Pojawiły się niepokojące informacje: sprzedaż eksportowa polskich warzyw spadła o 22%, a owoców - aż o 32 %.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zmniejsza się eksport polskich warzyw i owoców

FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszym kwartale 2011 roku Polska wyeksportowała ponad 262 tys. tony świeżych owoców i 125,8 ton świeżych warzyw. Zarobiliśmy dzieki temu 119 mln EUR na eksporcie owoców i 101,2 mln EUR na eksporcie warzyw. Pomimo iż są to imponujące liczby, trzeba zauważyć, że sprzedaż eksportowa spadła w porównaniu z pierszym kwartałem 2010 roku. W ubiegłym roku sprzedaliśmy za granicę bowiem 383,9 ton świeżych owoców i 159,8 ton warzyw. Tym samym sprzedaż, w odniesieniu do trzech pierwszych miesięcy roku, spadła o 32% (owoce) i 22% (warzywa).

Pomimo iż ilość eksportowanych owoców spadła, wartośc zarobiona na nich wzrosła aż o 9%. Wpływ miała na to ovczywiście bardzo wysoka cena owoców. Wartość sprzedanych warzyw (w porównaniu z rokiem  poprzednim) spadła jedynie o 4%. Mniejsza ilość sprzedanych za granicę produktów ogrodnictwa spowodowana w dużym stopniu była zmiejszonym ubiegłorocznym zbiorem warzyw i owoców.

Największym odbiorcą owoców w okresie od stycznia do marca były państwa WNP (ponad 243 tys. ton, co daje prawie 93% całego eksportu). Reszta, czyli 18 tys. ton, trafiła do krajów UE.

Najwięcej z owoców wyeksportowaliśmy jabłek - 214 ty. ton (203 tony - kraje wschodnie). W przypadku sprzedaży warzyw najlepsze wyniki osiągnelismy w eksporcie pieczarek - 41 ty. ton. Na drugim miejscu uplasowały się warzywa kapustne - 42,3 tys. ton, a na kolejnych cebula - 19 tys. ton i warzywa korzeniowe - 19 tys. ton.

Zmniejszyła się nie tylko ilość eksportowanych, lecz także - importowanych warzyw i owoców. W pierwszym kwartale 2011 roku sprowadziliśmy do Polski 126,1 tys. ton świeżych warzyw i 265 tys. ton świezych owoców. Polscy importerzy zapłacili za to 202,1 mln EUR (owoce) i 116 mln EUR (warzywa). Analogicznie, w pierwszych miesiącach ubiegłego roku sprowadzonych zostało 312,2 tys. ton owoców i 131,1 tys. ton warzyw, za co zapłaciliśmy 212,8 mln EUR (za owoce) i 127 mln EUR (za warzywa).

Importowane warzywa i owoce przybyły do nas głównie z państw Unii Europejskiej (127 tys. ton owoców i 114,1 tys. ton warzyw). Z państw WNP sprowadzilismy jedynie 80 tys. ton owoców i 5,5 tys. ton warzyw. Jak zawsze, wśród warzyw i owoców, importowanych z państw trzecich przeważały cytrusy (155 tys. ton), w tym aż 51 tys. ton bananów. Na dalszych miejscach uplasowały się winogrona (17 tys. ton), a także jabłka i gruszki (16 tys. ton).

Źródło: www.portalspozywczy.pl