Znamy przepis na idealny podwieczorek!

  • 1

Szybki i prosty w przygotowaniu, mocno owocowy deser, który zasmakuje wszystkim! Lekki, a jednocześnie orzeźwiający, osłodzi każdy dzień - kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Znamy przepis na idealny podwieczorek!
fot. Materiały prasowe
Jeżeli lubicie galaretki, przepisy, które dla was przygotowaliśmy z pewnością przypadną wam do gustu! Klasyczna Retro galaretka z owocami i bitą śmietaną lub bardziej kwaskowa Galaretka z musem z czerwonych porzeczek zachwycają smakiem i efektownym wyglądem. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba by sprawić radość tym, których kochasz!

RETRO GALARETKA Z OWOCAMI LATA I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 200 g truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki posypki Decorada - maczek truskawkowy Delecta
  • sezonowe owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść w wodzie galaretkę, dodaj 2 łyżeczki żelatyny. Umyte truskawki przekrój na pół i włóż je foremek - mogą być ceramiczne lub silikonowe. Dobrze byłoby wcześniej wysmarować je delikatnie oliwą. Zalej owoce galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Przed podaniem deseru ubij na sztywno śmietanę. Schłodzone galaretki wyjmij z foremek, udekoruj bitą śmietaną, sezonowymi owocami i maczkiem truskawkowym.

Retro galaretka z owocami lata i bitą śmietaną
fot. materiały prasowe

GALARETKA Z MUSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 250 g schłodzonej kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie posypki Decorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia; następnie rozpuść, podgrzewając ją na małym ogniu - musisz uważać, aby żelatyna się nie zagotowała. Połącz oba składniki.

2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj naczynia - filiżanki lub kokilki - i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.

3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.

Galaretka z musem z czerwonych porzeczek
fot. materiały prasowe