Jeżeli lubicie galaretki, przepisy, które dla was przygotowaliśmy z pewnością przypadną wam do gustu! Klasyczna Retro galaretka z owocami i bitą śmietaną lub bardziej kwaskowa Galaretka z musem z czerwonych porzeczek zachwycają smakiem i efektownym wyglądem. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba by sprawić radość tym, których kochasz!
RETRO GALARETKA Z OWOCAMI LATA I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
1. Rozpuść w wodzie galaretkę, dodaj 2 łyżeczki żelatyny. Umyte truskawki przekrój na pół i włóż je foremek - mogą być ceramiczne lub silikonowe. Dobrze byłoby wcześniej wysmarować je delikatnie oliwą. Zalej owoce galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.
2. Przed podaniem deseru ubij na sztywno śmietanę. Schłodzone galaretki wyjmij z foremek, udekoruj bitą śmietaną, sezonowymi owocami i maczkiem truskawkowym.
GALARETKA Z MUSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK
Składniki:
1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia; następnie rozpuść, podgrzewając ją na małym ogniu - musisz uważać, aby żelatyna się nie zagotowała. Połącz oba składniki.
2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj naczynia - filiżanki lub kokilki - i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.
RETRO GALARETKA Z OWOCAMI LATA I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 200 g truskawek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki posypki Decorada - maczek truskawkowy Delecta
- sezonowe owoce do dekoracji
1. Rozpuść w wodzie galaretkę, dodaj 2 łyżeczki żelatyny. Umyte truskawki przekrój na pół i włóż je foremek - mogą być ceramiczne lub silikonowe. Dobrze byłoby wcześniej wysmarować je delikatnie oliwą. Zalej owoce galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.
2. Przed podaniem deseru ubij na sztywno śmietanę. Schłodzone galaretki wyjmij z foremek, udekoruj bitą śmietaną, sezonowymi owocami i maczkiem truskawkowym.
fot. materiały prasowe
GALARETKA Z MUSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK
Składniki:
- 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
- 300 g czerwonych porzeczek
- 250 g schłodzonej kremówki
- 3 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie posypki Decorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta
1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia; następnie rozpuść, podgrzewając ją na małym ogniu - musisz uważać, aby żelatyna się nie zagotowała. Połącz oba składniki.
2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj naczynia - filiżanki lub kokilki - i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.
fot. materiały prasowe
Akte