Galaretka z owocami to pyszny i nieskomplikowany pomysł na deser. Pięknie prezentuje się podana w pucharkach, a do tego jest niskokaloryczna i zdrowa.
Jakie owoce do galaretki?
Do zatopienia w galaretce nadaje się właściwie większość owoców. Wspaniale smakuje ona z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, bananem, czy gruszkami. Możemy je dodać do różnych smakowych galaretek, które zakupimy w sklepie, lub przyrządzić je z domowego soku z dodatkiem żelatyny. Każdy może sam wymyślić ulubione połączenie smakowe.
Są jednak owoce, które po dodaniu spowodują, że galaretka nie stężeje. Dotyczy to kiwi, świeżego ananasa, papai i mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko.
Co zrobić by pozbyć się enzymu uniemożliwiającego tężenie galaretki?
Są dwa sposoby, dzięki którym nawet owoce takie jak kiwi, ananas, papaja i mango mogą znaleźć się w galaretce:
Jakie owoce do galaretki?
Do zatopienia w galaretce nadaje się właściwie większość owoców. Wspaniale smakuje ona z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, bananem, czy gruszkami. Możemy je dodać do różnych smakowych galaretek, które zakupimy w sklepie, lub przyrządzić je z domowego soku z dodatkiem żelatyny. Każdy może sam wymyślić ulubione połączenie smakowe.
Są jednak owoce, które po dodaniu spowodują, że galaretka nie stężeje. Dotyczy to kiwi, świeżego ananasa, papai i mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko.
Co zrobić by pozbyć się enzymu uniemożliwiającego tężenie galaretki?
Są dwa sposoby, dzięki którym nawet owoce takie jak kiwi, ananas, papaja i mango mogą znaleźć się w galaretce:
- Parzymy owoce wrzątkiem lub lekko je obgotowujemy.
- Do przygotowania galaretki używamy wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna neutralizuje problemowy enzym.
- Pamiętajmy że, owoce umieszczamy w galaretce jak najpóźniej, czyli wkładamy je do już tężejącej galaretki.