Sposób przygotowania:
Zraziki ze schabu wg Babcigramolki:
Kotlety rozklepać . Posolić i popieprzyć , posmarować musztardą . Na każdym płacie położyć kawałek boczku, korniszona, skórki razowca, grzybek . Zwinąć w rulon ( związać lub spiąć ). Smażyć na oliwie ( 2 łyżki ) z masłem na rumiano . Zalać wodą . Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową . Dusić ok. 30 minut ( uważając by płyn za mocno nie odparował – jak trzeba podlać wodą ). Wyjąć ziele i liście . Zdjąć ze zrazów wiązanie ( lub wypiąć szpilki ). Wyjąć zraziki na chwilę z sosu a sos doprawić do smaku i zagęścić mąką zmieszaną z łyżką oleju .Zaciągnąć śmietanką. Podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką .
Anula
luna
zewa
dunka