Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zraziki ze schabu wg Babcigramolki:

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trochę inne zrazy zawijane .Robi się je szybciej niż wołowe . Smaczne.

Zraziki ze schabu  wg Babcigramolki:

Składniki:

Zraziki ze schabu wg Babcigramolki:

 

  • 2 kotlety ze schabu
  • 2 paski wędzonego boczku ( 1 cm na 3 cm )
  • 2 kawałki ( paski )korniszona
  • 2 paski skórki razowca
  • 2 paski cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 kawałki suszonych grzybów
  • 1/2 kostki bulionu wołowego Knorra ( lub Bulionetki wołowej Knorra )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Zraziki ze schabu wg Babcigramolki:
Kotlety rozklepać . Posolić i popieprzyć , posmarować musztardą . Na każdym płacie położyć kawałek boczku, korniszona, skórki razowca, grzybek . Zwinąć w rulon ( związać lub spiąć ). Smażyć na oliwie ( 2 łyżki ) z masłem na rumiano . Zalać wodą . Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową . Dusić ok. 30 minut ( uważając by płyn za mocno nie odparował – jak trzeba podlać wodą ). Wyjąć ziele i liście . Zdjąć ze zrazów wiązanie ( lub wypiąć szpilki ). Wyjąć zraziki na chwilę z sosu a sos doprawić do smaku i zagęścić mąką zmieszaną z łyżką oleju .Zaciągnąć śmietanką. Podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką .