WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Zupy na każdą porę roku. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące

Są pyszne, kolorowe, smaczne i sycące. Uwielbiamy je i chyba nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Zupy, bo o nich mowa, kojarzą się z domowym ciepłem, dzieciństwem i mnóstwem cudownych smaków.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zupy na każdą porę roku. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące
Zupy to doskonały pomysł na obiad niezależnie od pory roku. Prawdą jednak jest, że wraz ze zmianą temperatury, nasze zapotrzebowanie na kaloryczność jest inne. Stąd też preferujemy inne potrawy latem, a zupełnie inne zimą. Jak dobrać zupy do pory roku, aby zachwycały kolorem i doskonałym smakiem? Podpowiadamy!

Zupa idealna na jesień



Jesień to synonim spokoju, odpoczynku po intensywnym lecie i pysznych potraw. Gdy na zewnątrz pada deszcz, temperatury są coraz niższe i wcześniej robi się ciemno, marzymy o gorącym talerzu sycącej zupy, która doda energii i pozytywnie wpłynie na odporność. 
W tym czasie często sięgamy po intensywne przyprawy: curry, kmin i oczywiście imbir. Jaką zupę przygotować, gdy za oknem słota? Pomyśl o rozgrzewającej zupie imbirowej, którą wykonasz w mniej niż godzinę! Jak? Z pomocą przychodzi marka HORTEX, która w swojej ofercie ma sporo różnych mieszanek warzyw, idealnych na zupy. 

IMBIROWA ZUPA ROZGRZEWAJĄCA — przepis
Składniki:

  • Zupa jesienno – zimowa HORTEX  – 1 opakowanie
  • 300 g mięsa z szynki lub karkówki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw mniej więcej na 30 minut.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i papryczkę, a następnie mięso oprószone mąką.
  3. Smaż kilka minut, po czym wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj warzywa i gotuj znowu kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
  5. Zupę imbirową podawaj gorącą, posypaną prażonym sezamem.

Zupa idealna na zimę? 



Powinna rozgrzewać, hartować i doskonale smakować. Gdy na zewnątrz sypie śnieg, cudownie jest delektować się smakiem pysznej i ciepłej zupy. Co byś powiedziała na wyrazistą i sycącą fasolkę po bretońsku? To jednogarnkowy klasyk, znany od pokoleń. Teraz możesz ją przygotować bez konieczności namaczania fasoli na dzień przed. Wystarczy opakowanie warzyw HORTEX. Zupę przygotujesz w około 30 minut! Jak?

FASOLKA PO BRETOŃSKU W POMIDORACH — przepis

Składniki:
  • Zupa fasolowa HORTEX – 1 opakowanie
  • 500 ml bulionu
  • 400 g pomidorów krojonych, z puszki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smaż do ich zrumienienia.
  2. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową.
  3. Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia.
  4. Wrzuć pomidory, dodaj koncentrat, cukier, przyprawę z saszetki, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj majeranek. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.

Kolorowa zupa na wiosnę



Jeśli na zewnątrz czuć już wiosnę, słońce świeci coraz mocniej, temperatury są coraz wyższe, a ty czujesz tę wspaniałą energię, to czas na wiosnę również w kuchni! Twoje menu będzie teraz mniej kaloryczne, za to bardziej barwne, lekkie i wesołe :) I taka właśnie jest zupa jarzynowa. Według nas to absolutny synonim wiosny. Jak ją przygotować w zaledwie kwadrans (taaak — 15 minut!). Wystarczy opakowanie Zupy Jarzynowej HORTEX i kilka innych składników, które z pewnością masz w lodówce. 

ZUPA JARZYNOWA  — przepis

Składniki:
  • Zupa jarzynowa HORTEX – 1 opakowanie
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2-4 ziarenka pieprzu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Zawartość opakowania wsyp do garnka
  2. Dodaj ok. 1 l wody, kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu.
  3. Gotuj ok. 15 minut.
  4. Trzepaczką wymieszaj 4 łyżki śmietany ze 100 ml zupy i dodaj do garnka z zupą.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wakacyjna zupa na lato



Słońce, podróże, orientalne smaki. Któż tego nie kocha? Po powrocie do domu tęsknisz za wakacyjnymi regionami i tamtejszym smakiem? Odtwórz go sama! W swoim domu! Na letnie obiady polecamy azjatycką zupę jarzynową. Zachwyca mnogością przypraw, intensywnym smakiem i aromatem. Jak ją przygotować? 

AZJATYCKA ZUPA JARZYNOWA  — przepis

Składniki:
  • Zupa wiosenna 9-składnikowa HORTEX – 1 opakowanie
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • ulubione zioła
  • trawa cytrynowa
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Obraną włoszczyznę ugotuj w wodzie.
  2. Do wywaru wrzuć podpaloną na patelni cebulę.
  3. Gdy powstanie złocisty bulion, wyciągnij z garnka warzywa, dodaj trawę cytrynową.
  4. Bulion dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  5. Następnie do bulionu wrzuć zupę wiosenną i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut.
  6. Pod koniec gotowania wyjmij trawę cytrynową i zabiel mlekiem kokosowym.
 

Materiał powstał z udziałem marki HORTEX.