Zupy to doskonały pomysł na obiad niezależnie od pory roku. Prawdą jednak jest, że wraz ze zmianą temperatury, nasze zapotrzebowanie na kaloryczność jest inne. Stąd też preferujemy inne potrawy latem, a zupełnie inne zimą. Jak dobrać zupy do pory roku, aby zachwycały kolorem i doskonałym smakiem? Podpowiadamy!
Zupa idealna na jesień
Jesień to synonim spokoju, odpoczynku po intensywnym lecie i pysznych potraw. Gdy na zewnątrz pada deszcz, temperatury są coraz niższe i wcześniej robi się ciemno, marzymy o gorącym talerzu sycącej zupy, która doda energii i pozytywnie wpłynie na odporność.
W tym czasie często sięgamy po intensywne przyprawy: curry, kmin i oczywiście imbir. Jaką zupę przygotować, gdy za oknem słota? Pomyśl o rozgrzewającej zupie imbirowej, którą wykonasz w mniej niż godzinę! Jak? Z pomocą przychodzi marka HORTEX, która w swojej ofercie ma sporo różnych mieszanek warzyw, idealnych na zupy.
IMBIROWA ZUPA ROZGRZEWAJĄCA — przepis
Składniki:
- Zupa jesienno – zimowa HORTEX – 1 opakowanie
- 300 g mięsa z szynki lub karkówki
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw mniej więcej na 30 minut.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i papryczkę, a następnie mięso oprószone mąką.
- Smaż kilka minut, po czym wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj warzywa i gotuj znowu kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
- Zupę imbirową podawaj gorącą, posypaną prażonym sezamem.
Zupa idealna na zimę?
Powinna rozgrzewać, hartować i doskonale smakować. Gdy na zewnątrz sypie śnieg, cudownie jest delektować się smakiem pysznej i ciepłej zupy. Co byś powiedziała na wyrazistą i sycącą fasolkę po bretońsku? To jednogarnkowy klasyk, znany od pokoleń. Teraz możesz ją przygotować bez konieczności namaczania fasoli na dzień przed. Wystarczy opakowanie warzyw HORTEX. Zupę przygotujesz w około 30 minut! Jak?
FASOLKA PO BRETOŃSKU W POMIDORACH — przepis
Składniki:
- Zupa fasolowa HORTEX – 1 opakowanie
- 500 ml bulionu
- 400 g pomidorów krojonych, z puszki
- 200 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy myśliwskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smaż do ich zrumienienia.
- Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową.
- Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia.
- Wrzuć pomidory, dodaj koncentrat, cukier, przyprawę z saszetki, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj majeranek. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.
Kolorowa zupa na wiosnę
Jeśli na zewnątrz czuć już wiosnę, słońce świeci coraz mocniej, temperatury są coraz wyższe, a ty czujesz tę wspaniałą energię, to czas na wiosnę również w kuchni! Twoje menu będzie teraz mniej kaloryczne, za to bardziej barwne, lekkie i wesołe :) I taka właśnie jest zupa jarzynowa. Według nas to absolutny synonim wiosny. Jak ją przygotować w zaledwie kwadrans (taaak — 15 minut!). Wystarczy opakowanie Zupy Jarzynowej HORTEX i kilka innych składników, które z pewnością masz w lodówce.
ZUPA JARZYNOWA — przepis
Składniki:
- Zupa jarzynowa HORTEX – 1 opakowanie
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2-4 ziarenka pieprzu
- 1 kostka rosołowa
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zawartość opakowania wsyp do garnka
- Dodaj ok. 1 l wody, kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu.
- Gotuj ok. 15 minut.
- Trzepaczką wymieszaj 4 łyżki śmietany ze 100 ml zupy i dodaj do garnka z zupą.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wakacyjna zupa na lato
Słońce, podróże, orientalne smaki. Któż tego nie kocha? Po powrocie do domu tęsknisz za wakacyjnymi regionami i tamtejszym smakiem? Odtwórz go sama! W swoim domu! Na letnie obiady polecamy azjatycką zupę jarzynową. Zachwyca mnogością przypraw, intensywnym smakiem i aromatem. Jak ją przygotować?
AZJATYCKA ZUPA JARZYNOWA — przepis
Składniki:
- Zupa wiosenna 9-składnikowa HORTEX – 1 opakowanie
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 łyżka mleka kokosowego
- ulubione zioła
- trawa cytrynowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Obraną włoszczyznę ugotuj w wodzie.
- Do wywaru wrzuć podpaloną na patelni cebulę.
- Gdy powstanie złocisty bulion, wyciągnij z garnka warzywa, dodaj trawę cytrynową.
- Bulion dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Następnie do bulionu wrzuć zupę wiosenną i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania wyjmij trawę cytrynową i zabiel mlekiem kokosowym.
Materiał powstał z udziałem marki HORTEX.