Jak zrobić koktajl z arbuza?
W upalny wakacyjny dzień przygotowanie posiłku to nie lada wyzwanie. Świetną alternatywą dla niego będzie odżywczy koktajl z owoców. Jak go zrobić by zachwycić podniebienie swoje i bliskich?
Do przygotowania koktajlu potrzebować będziemy dobrze schłodzonego arbuza (bez skóry i pestek), kiść świeżej mięty, sok z cytryny lub limonki, garść dowolnych owoców (truskawek, malin, banana, melona, ananasa), opcjonalnie śmietanę, łyżkę miodu, nasiona chia.
Arbuza i pozostałe owoce kroimy na mniejsze części, po czym wrzucamy je do blendera razem z miętą, sokiem z cytryny, miodem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy napój przelewamy do ozdobnych szklanek dodając do każdej odrobinę nasion chia. Przygotowany koktajl podawać można o każdej porze dnia!
Fot. Fotolia
Uwaga! Jeśli jesteście na diecie, postawcie na koktajl dietetyczny. Wystarczy zmiksować kawałki arbuza z kostkami lodu i dodać do nich łyżeczkę startego imbiru!
Jedzmy arbuza!
Bazowy składnik naszych koktajli poza pysznym, słodkim smakiem charakteryzuje się także zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Arbuz jest źródłem witaminy C, A, chroniącego przed chorobami cywilizacyjnymi likopenu, argininy, a także magnezu i potasu! Arbuz jadany regularnie łagodzi również stres i pomaga w redukcji wysokiego ciśnienia krwi. Owoc ten jest przy tym lekkostrawny i niskokaloryczny!
Odmiany arbuza
Na rynku spożywczym dostępne są różne odmiany arbuzów, które różnić się mogą smakiem, kolorem miąższu i skóry. Najpopularniejszym i najczęściej kupowanym jest arbuz czerwony. Cechuje go intensywny kolor miąższu (od różowego po czerwony). Jest on niebywale słodki i soczysty. Najlepiej smakuje w drinkach, koktajlach, a także sałatkach owocowych.
Fot. Fotolia
Arbuz żółty nazywany też kawonem wyróżnia się żółtym miąższem oraz zieloną skórą z jasnymi, wyrazistymi smugami. Ten rodzaj owocu jest delikatny w smaku i mniej słodki niż jego czerwona odmiana. Żółty miąższ doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych.
Koniecznie sprawdźcie też jak smakuje arbuz pomarańczowy. Jest on bardzo słodki, a jego zaletą jest niewielka ilość pestek. Wykorzystajcie go do produkcji soków lub sałatek!
Zainspirujcie się!
Sezon na owoce w pełni, więc to najlepszy czas na kosztowanie dań z nimi w roli głównej. Pysznie smakują zarówno w potrawach wytrawnych jak i deserach!
Jeśli nie wiecie jak wykorzystać soczystego arbuza, koniecznie wypróbujecie przepis na orzeźwiający koktajl kokosowo - arbuzowy z limonką oraz smoothies truskawkowo-arbuzowe!
Fot. Fotolia
Uwielbiacie arbuzy i często eksperymentujecie z nimi w kuchni? Czekamy na Wasze sezonowe przepisy z tym owocem w roli głównej. Pamiętajcie,że każda aktywność przybliża Was do zdobycia ciekawych nagród. Zapraszamy!
W upalny wakacyjny dzień przygotowanie posiłku to nie lada wyzwanie. Świetną alternatywą dla niego będzie odżywczy koktajl z owoców. Jak go zrobić by zachwycić podniebienie swoje i bliskich?
Do przygotowania koktajlu potrzebować będziemy dobrze schłodzonego arbuza (bez skóry i pestek), kiść świeżej mięty, sok z cytryny lub limonki, garść dowolnych owoców (truskawek, malin, banana, melona, ananasa), opcjonalnie śmietanę, łyżkę miodu, nasiona chia.
Arbuza i pozostałe owoce kroimy na mniejsze części, po czym wrzucamy je do blendera razem z miętą, sokiem z cytryny, miodem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy napój przelewamy do ozdobnych szklanek dodając do każdej odrobinę nasion chia. Przygotowany koktajl podawać można o każdej porze dnia!
Fot. Fotolia
Uwaga! Jeśli jesteście na diecie, postawcie na koktajl dietetyczny. Wystarczy zmiksować kawałki arbuza z kostkami lodu i dodać do nich łyżeczkę startego imbiru!
Jedzmy arbuza!
Bazowy składnik naszych koktajli poza pysznym, słodkim smakiem charakteryzuje się także zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Arbuz jest źródłem witaminy C, A, chroniącego przed chorobami cywilizacyjnymi likopenu, argininy, a także magnezu i potasu! Arbuz jadany regularnie łagodzi również stres i pomaga w redukcji wysokiego ciśnienia krwi. Owoc ten jest przy tym lekkostrawny i niskokaloryczny!
Odmiany arbuza
Na rynku spożywczym dostępne są różne odmiany arbuzów, które różnić się mogą smakiem, kolorem miąższu i skóry. Najpopularniejszym i najczęściej kupowanym jest arbuz czerwony. Cechuje go intensywny kolor miąższu (od różowego po czerwony). Jest on niebywale słodki i soczysty. Najlepiej smakuje w drinkach, koktajlach, a także sałatkach owocowych.
Fot. Fotolia
Arbuz żółty nazywany też kawonem wyróżnia się żółtym miąższem oraz zieloną skórą z jasnymi, wyrazistymi smugami. Ten rodzaj owocu jest delikatny w smaku i mniej słodki niż jego czerwona odmiana. Żółty miąższ doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych.
Koniecznie sprawdźcie też jak smakuje arbuz pomarańczowy. Jest on bardzo słodki, a jego zaletą jest niewielka ilość pestek. Wykorzystajcie go do produkcji soków lub sałatek!
Zainspirujcie się!
Sezon na owoce w pełni, więc to najlepszy czas na kosztowanie dań z nimi w roli głównej. Pysznie smakują zarówno w potrawach wytrawnych jak i deserach!
Jeśli nie wiecie jak wykorzystać soczystego arbuza, koniecznie wypróbujecie przepis na orzeźwiający koktajl kokosowo - arbuzowy z limonką oraz smoothies truskawkowo-arbuzowe!
Fot. Fotolia
Uwielbiacie arbuzy i często eksperymentujecie z nimi w kuchni? Czekamy na Wasze sezonowe przepisy z tym owocem w roli głównej. Pamiętajcie,że każda aktywność przybliża Was do zdobycia ciekawych nagród. Zapraszamy!