Brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw. Parzone nie tracą swoich cech zdrowotnych i smakowych. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do mięs oraz zup.
Właściwości brokułów
Brokuły, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomagają stawy i poprawiają kondycję tkanki łącznej. Dodatkowo zawarta w nich witamina B2 chroni przed zaburzeniami wzroku i układu nerwowego. Brokuły polecane są również osobom z cukrzycą (ich indeks glikemiczny jest bardzo niski) i na diecie (100 g brokułów to tylko 35 kcal).
Jak sparzyć brokuły?
Z czym podawać parzone brokuły?
Z parzonych brokułów najlepiej zrobić sałatkę. Podzielone na mniejsze różyczki z dodatkiem jajka, papryki i pomidorów tworzą pożywną i zdrową przekąskę. Parzone brokuły można również podawać samodzielnie w sosie musztardowym lub śmietanowym.
Właściwości brokułów
Brokuły, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomagają stawy i poprawiają kondycję tkanki łącznej. Dodatkowo zawarta w nich witamina B2 chroni przed zaburzeniami wzroku i układu nerwowego. Brokuły polecane są również osobom z cukrzycą (ich indeks glikemiczny jest bardzo niski) i na diecie (100 g brokułów to tylko 35 kcal).
Jak sparzyć brokuły?
- Brokuły podziel na różyczki.
- Różyczki brokułów włóż na 1-2 minuty do garnuszka z wrzącą wodą.
- Wyjmij je i przełóż do miski z lodowatą wodą.
- Schłodzone brokuły otrząśnij z wody.
- Ułóż je na bibule lub ręczniku kuchennym by wyschły.
- Jeśli chcesz je zamrozić, przełóż brokuły do torebki plastikowej, usuń z niej powietrze, zawiąż, oznakuj i włóż do zamrażalnika.
Z czym podawać parzone brokuły?
Z parzonych brokułów najlepiej zrobić sałatkę. Podzielone na mniejsze różyczki z dodatkiem jajka, papryki i pomidorów tworzą pożywną i zdrową przekąskę. Parzone brokuły można również podawać samodzielnie w sosie musztardowym lub śmietanowym.