Jak sparzyć brokuły?

Brokuły przed parzeniem należy podzielić na różyczki. Następnie wystarczy wsadzić je na ok. 2 minuty do garnka z wrzącą wodą, a potem przełożyć do miski z lodowatą wodą.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak sparzyć brokuły?
fot. Fotolia
Brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw. Parzone nie tracą swoich cech zdrowotnych i smakowych. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do mięs oraz zup.

Właściwości brokułów

Brokuły, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomagają stawy i poprawiają kondycję tkanki łącznej. Dodatkowo zawarta w nich witamina B2 chroni przed zaburzeniami wzroku i układu nerwowego. Brokuły polecane są również osobom z cukrzycą (ich indeks glikemiczny jest bardzo niski) i na diecie (100 g brokułów to tylko 35 kcal).

Jak sparzyć brokuły?
  • Brokuły podziel na różyczki.
  • Różyczki brokułów włóż na 1-2 minuty do garnuszka z wrzącą wodą.
  • Wyjmij je i przełóż do miski z lodowatą wodą.
  • Schłodzone brokuły otrząśnij z wody.
  • Ułóż je na bibule lub ręczniku kuchennym by wyschły.
  • Jeśli chcesz je zamrozić, przełóż brokuły do torebki plastikowej, usuń z niej powietrze, zawiąż, oznakuj i włóż do zamrażalnika.

Z czym podawać parzone brokuły?

Z parzonych brokułów najlepiej zrobić sałatkę. Podzielone na mniejsze różyczki z dodatkiem jajka, papryki i pomidorów tworzą pożywną i zdrową przekąskę. Parzone brokuły można również podawać samodzielnie w sosie musztardowym lub śmietanowym.