Żurawina na walentynkowym talerzu

Walentynki tuż, tuż - przygotuj oryginalne afrodyzjaki dla ukochanej osoby z bardzo modną w tym roku żurawiną.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Żurawina na walentynkowym talerzu
Podobno żurawina potrafi uwieść każdego. Dodaj do niej orzechów, fig, krewetek i awokado, a każda potrawa zmieni się w wyostrzający zmysły afrodyzjak. Szczególnie polecamy dwa magiczne przepisy.

Crostini z żurawinowym serkiem śmietankowym


Składniki na 4 porcje:
1 bagietka
2 łyżeczki oleju
20 g orzechów włoskich
150 g serka śmietankowego
2-3 łyżki stołowe mleka
Pieprz
40 g suszonych, krojonych żurawin
12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
4 świeże figi
Kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji


1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.

2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny.

3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Guacamole z pieczonymi krewetkami

Składniki na 4 porcje:
½ małej czerwonej papryczki chili
1 cebulka dymka
1 limonka
2 dojrzałe awokado
100 g jogurtu niskotłuszczowego
Sól, pieprz
40 g suszonych żurawin
4 krewetki królewskie (surowe, bez skórki, chude)
2 łyżeczki oleju

1. Papryczkę chili i cebulkę dymkę opłukać i drobno pokroić. Limonkę opłukać, wycisnąć sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Orzechy rozdrobnić.

2. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i z każdej połówki wybrać miąższ. Miąższ z awokado, sok z limonki i jogurt wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać startą skórkę limonki, papryczkę chili, cebulkę dymkę i żurawiny.

3. Krewetki opłukać i osuszyć. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i smażyć krewetki przez 2-3 minuty.

4. Guacamole razem z krewetkami ułożyć w szklankach.

Czas przygotowania: ok. 25 minut.